Protestgroep schrijft paus: 'Bisschoppen vertellen maar de helft'

Paus Franciscus woensdag op het Sint-Pietersplein. Beeld afp
Paus Franciscus woensdag op het Sint-Pietersplein.Beeld afp

De Nederlandse bisschoppen stellen de gevolgen van hun beleid te rooskleurig voor. In hun rapport over de stand van zaken in katholiek Nederland zwijgen ze over de 'boosheid, het verdriet en onbegrip dat hun beleid bij gewone gelovigen veroorzaakt'. Dat stelt de katholieke protestgroep Bezield Verband.

Robin de Wever

De Nederlandse bisschoppen vertrekken vandaag naar Rome voor hun ad limina-bezoek, een evaluatie met paus Franciscus van de stand van zaken in de Nederlandse kerkprovincie. In het rapport dat de bisschoppen voor de paus hebben opgesteld, schrijven zij dat de Nederlandse kerk krimpt, maar dat ze desondanks optimistisch zijn.

Bezield Verband komt met een tegenrapport. Dat is nu in bezit van Trouw en ploft volgende week op de mat bij de nuntius (de pauselijke ambassadeur) in Den Haag. Enkele leden van de protestgroep zijn afgereisd naar Rome om het rapport onder de aandacht te brengen van het Vaticaan.

Redenen tot bezorgdheid: fusies en kerksluitingen
De organisatie maakt zich vooral zorgen om de kerksluitingen en parochiefusies die door heel Nederland plaatsvinden. Volgens het tegenrapport brengen de bisschoppen het aantal parochies terug van ruim 1500 (in 2003) tot ruim tweehonderd (in 2017) en moeten er zo'n duizend kerken dicht. Veel parochies gaan onderdeel uitmaken van fusieverbanden.

De bisschoppen noemen die maatregelen noodzakelijk: door het teruglopende kerkbezoek is er steeds minder geld voor gebouwen en personeel. Een fusie kan ervoor zorgen dat 'de lokale parochie een vitale en aantrekkelijke geloofsgemeenschap blijft of wordt', stellen zij.

'Lokale gemeenschappen verliezen hun identiteit'
Bezield Verband verwacht juist dat parochianen bij de sluiting van de dorps- of wijkkerk massaal zullen afhaken. 'Bloeiende lokale geloofsgemeenschappen verliezen door die schaalvergroting hun eigenheid en identiteit. Ze lossen op in een onpersoonlijke, grootschalige en complexe organisatie.'

Ook maakt de groep zich zorgen over de bestuursstijl van veel bisschoppen. Vooral in Utrecht en Den Bosch 'gaat het vaak over dictaten, eenzijdige beslissingen en gedetailleerde regelgeving, telkens vergezeld van dreiging met zware sancties'.

'Onze hoop is gevestigd op paus Franciscus', stelt de organisatie. 'Die geeft er regelmatig blijk van dat hij wél het belang ziet van lokale geloofsgemeenschappen.'

Kardinaal Wim Eijk vertelde deze week aan omroep RKK dat hij vertrouwen heeft in de toekomst van de Nederlandse kerkprovincie. 'De kwantiteit wordt minder', meent hij. 'Maar de kwaliteit stijgt.' Over kerksluiting zei hij: 'Kerken worden niet gesloten door bisschoppen en kerkbesturen, maar door mensen die hebben besloten om weg te blijven.'

Dit weekend in Trouw meer over het bezoek dat de Nederlandse bisschoppen brengen aan de paus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden