Protesterende boeren in de rij voor Big Mac

HOLTEN - Tom Thomson, licentiehouder van het McDonald's-restaurant langs de autosnelweg A-1 in Holten, doet zijn best om zo geirriteerd mogelijk te kijken.

GERBEN KUITERT

De boosheid waarmee de ondernemer de pers uitlegt dat de 800 boeren die uit protest tegen het resultaat van de Gatt-onderhandeling bij McDonald's komen lunchen, bij hem aan het verkeerde adres zijn, kan echter niet anders dan gespeeld zijn. "Sinds de opening is het hier nog niet zo druk geweest" , geeft Thomsons echtgenote toe, terwijl de rij met agrariers, die een Big Mac of Quarter Pounder met koffie willen bestellen, tot op de parkeerplaats van het restaurant reikt.

De McDonald's-vestiging in Holten was gisteren een van de 'speerpunten' in Nederland waar boze boeren uiting gaven aan hun ongenoegen over het bereikte vrijhandelsakkoord tussen EG en VS. Vooral de zuivel staat veel te wachten. Het Landbouw-Economisch Instituut heeft berekend dat tot het jaar 2000 de melkprijs twaalf procent omlaag gaat naar circa 65 cent per liter. Daarnaast moeten de melkveehouders rekening houden met een quotumkorting van zes procent, waardoor hun inkomen de komende jaren met een kwart zal dalen. "We gaan er elk jaar verder in inkomen op achteruit. Als het niet door milieuheffingen is, dan is het wel door quotumkorting of, zoals nu weer, de consequenties van de Gatt. Het wordt tijd dat het eens ophoudt" , zegt een melkveehouder uit Lochem.

Om een signaal af te geven richting Den Haag, trokken de boeren op verschillende plaatsen in Nederland er gisteren dus maar weer eens met de tractor op uit om te protesteren. De Overijsselse land- en tuinbouworganisaties hadden de parkeerplaats van McDonald's langs de snelweg bij Holten als locatie voor de protestmanifestatie gekozen, omdat de hamburgerketen van oorsprong Amerikaans is.

Om geen verkeerschaos te veroorzaken was er afgesproken dat de colonne alleen de rechterrijbaan zou gebruiken. Maar toen enkele boeren uit balorigheid met hun tractoren de volle breedte van de rijbaan gingen benutten, ontstond er al snel in de richting van Twente een lange file. "Eigenlijk" , filosofeert de boze boer uit Lochem, "had die file op de andere weghelft moeten staan richting Den Haag, waar men de boerenstand voor de zoveelste keer laat bloeden."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden