Protesten tegen nieuwe arbeidswet houden nog steeds aan

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De stakingsoproep van de officiële Koreaanse vakbond KFTU is gisteren toch nog in grote mate opgevolgd. Omdat bussen, treinen en de metro gewoon reden, leek de staking aanvankelijk te zijn mislukt. De werkonderbreking bij het openbaar vervoer is echter uitgesteld tot vandaag.

Uiteindelijk hebben gisteren ruim 600 000 van de 1,2 miljoen KFTU-leden gestaakt. Grote delen van zowel de industrie als de dienstverlening kwamen stil te liggen. Ook de taxichauffeurs deden mee. Vandaag leggen ook de leden van de tweede vakorganisatie, de niet erkende KCTU, het werk neer. Gisteren was de dag van de KFTU, de acties in de afgelopen twee weken waren overwegend het werk van de KCTU. Vandaag rijden ook de vrachtwagenchauffeurs in de havenstad Pusan niet. Volgens de KCTU wordt hiermee 60 procent van alle af te handelen vrachtstromen getroffen.

Bij de Myongdon-kathedraal in Seoul, waarin vakbondleiders zich schuil houden om aan arrestatie te ontkomen, verzamelden zich gisteren opnieuw enkele duizenden demonstranten. Sommigen droegen rouwbanden, waarmee ze de dood van de regeringspartij willen aankondigen. In een park in Seoul hieven duizenden bankemployees en werknemers van verzekeringsmaatschapijen een geschoeide vuist. Ze eisten het aftreden van president Kim Young-sam. Hun demonstratie verwijst naar demonstraties in 1987, die een overgang tot gevolg hadden naar een democratischer systeem. De nieuwe, door het parlement gejaagde, arbeidswet zou de democratie schofferen.

Zuid-Korea werd ondanks bedenkingen tegen de arbeidswetgeving vorige maand lid van de Oeso, de club van rijke landen. Die heeft geen mogelijkheden een lid te royeren. Wel uitte secretaris-generaal Johnston vorige week zijn misnoegen tegenover de nieuwe Koreaanse ambassadeur bij de Oeso.

Op 22 januari buigt de Oeso-commissie voor arbeid en sociale zaken zich over de nieuwe arbeidwet. De Oeso-lidstaten zullen de Koreaanse delegatie dan zeker met kritiek overstelpen, vermoedt een woordvoerder. Volgens hem heeft deze indirecte druk vaak positieve gevolgen.

Er is in Zuid-Korea op het ogenblik een delegatie van vakbonden uit Oeso-lidstaten maar dat is geen officiële Oeso-delegatie, legde de woordvoerder uit.

De internationale arbeidsorganisatie ILO (een orgaan van de VN) heeft nog geen actie ondernomen. Dat gebeurt - vertelt een zegsman - pas als vakbonden of politieke partyijen uit Zuid-Korea daar zelf om vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden