Protesten tegen Charlie: van Algiers tot Islamabad
De betogingen in Niger tegen de nieuwe editie van satireblad Charlie Hebdo hebben veel meer schade aangericht dan aanvankelijk bekend was. Minstens 45 kerken zijn in brand gestoken. Een overzicht van de onlusten.
De betogers in Niger zouden gegriefd zijn door de afbeelding van de profeet Mohammed op de voorpagina van het tijdschrift. Zeker 36 cafés, 5 hotels, een weeshuis en een christelijke school gingen in vlammen op, meldt de politie. In totaal kwamen er vijf mensen om en vielen er 128 gewonden.
In Pakistan begon de onrust donderdag, toen parlementariërs cartoons over de profeet verboden. Vervolgens gingen ze de straat op om tegen Charlie Hebdo te protesteren. Na het vrijdaggebed werden in Karachi, Lahore en Islamabad grote demonstraties gehouden. In Islamabad gingen volgens persbureau AP zo'n duizend mensen de straat op. Zaterdag waren dat er achthonderd.
Betogingen in protestvrij Algerije
In de Jordaanse hoofdstad Amman bracht de Moslimbroederschap zo'n 2000 mensen op de been. Opmerkelijk was de onrust in Algerije, waar protesten sinds 2001 verboden zijn. In de hoofdstad Algiers verzamelden zich vrijdag duizenden mensen en raakten er een aantal slaags met de politie. Autoriteiten wisten bestorming van het parlementsgebouw te voorkomen.
In Tsjetsjenië gingen bij protesten georganiseerd door de regering maandag naar schattingen duizenden en mogelijk tienduizenden mensen de straat op. In buurland Ingoesjetië zouden zo'n 15 duizend mensen de straat op zijn gegaan.
De rellen doen denken aan de grootschalige protesten tegen de Mohammedcartoons die de Deense krant Jyllands Posten in 2006 afdrukte. Aanvankelijk werd daar nauwelijks op gereageerd. Na een internationale lobby door Europese imams en lokale groepen ontstaken moslims in meerdere landen in woede.
Krant gesloten om 'ik ben Charlie'
De cartoons uit de laatste Charlie Hebdo zijn inmiddels verboden in Turkije, Egypte en Saoedi-Arabië. Iraanse leiders hebben de aanslag op de Hebdo-redactie afgekeurd, maar ook zij zijn niet te spreken over de cartoon op de voorpagina van de nieuwe editie. De overheid heeft een krant gesloten die een grote foto publiceerde van de acteur George Clooney met daaronder de tekst 'Ik ben Charlie'.
Maandag betoogde in Teheran een onbekend aantal studenten bij de Franse ambassade. Zij wonden zich naar eigen zeggen op over 'de beledigingen van de heiligheid van de islam' en de steun van Frankrijk aan het blad.