Protestantse synode kritisch over arrogantie van rk-kerk

lunteren – De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zal haar houding tegenover de rooms-katholieke kerk opnieuw overwegen. Zij vindt dat de Nederlandse bisschoppen parochies de ruimte moeten geven voor „zinvolle” contacten met onder meer de protestantse gemeenten.

Dat heeft de synode van de Protestantse Kerk gisteren in Lunteren uitgesproken in de discussie over de nota ’Meegaan in de beweging van de Heilige Geest’, over de relatie met andere kerken.

Een aantal sprekers had kritiek op de arrogantie van de rk-kerk, zoals dominee Wilschut uit Rotterdam het noemde. Zijn collega Verhoeff uit Alkmaar haalde uit naar de „monopolitische houding” van de kerk van Rome, die haaks staat op het uitgangspunt van wederkerigheid van de oecumene.

Verhoeff noemde als voorbeeld zijn eigen gemeente in Alkmaar-Noord, waar talrijke oecumenische initiatieven na de komst van priesters uit Venezuela en Italië de nek zijn omgedraaid. Hulpbisschop Jan van Burgsteden van Haarlem, waaronder Alkmaar valt, had gezegd te bidden voor de protestantse synode, maar had volgens Verhoeff ook moeten zeggen dat hij zich actief voor de oecumene wil inzetten.

Vooral het document van het Vaticaan vorig jaar dat zegt dat de protestantse kerken geen echte kerken zijn, en de uitspraak van secretaris-generaal Eduard Kimman van de Nederlandse rk-kerk dat de PKN een actiegroep is die vergeten is zichzelf op te heffen, heeft bij veel protestanten kwaad bloed gezet. Kimman ging overigens bij de presentatie van het boek waarin hij zijn uitspraak had gedaan, door het stof. Hij bood zijn excuses aan, maar bleef erbij dat de echte oecumene de terugkeer naar de moederkerk, dus de rk-kerk, is.

Van Burgsteden, binnen de rk-bisschoppenconferentie verantwoordelijk voor de oecumene, is niet teleurgesteld over het besluit van de synode. Hij noemde het positief dat de Protestantse Kerk haar houding tegenover zijn kerk opnieuw overweegt. Elke kerk moet zich steeds hervormen, zei de hulpbisschop na afloop van de discussie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden