Update

Protestantse Kerk wil met aartsbisschop in gesprek over vervloeking

Scriba Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland Beeld anp
Scriba Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk in NederlandBeeld anp

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) nodigt aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht uit voor een 'goed gesprek'. Eijk stelde onlangs in een interview dat oude Roomse uitspraken over protestanten, inclusief banvloeken, 'onverkort' geldig waren.

Robin de Wever

De uitspraak was tegen het zere been van prominente Nederlandse protestanten. Voorzitter Gerrit de Fijter van het protestantse platform Nationale Synode noemde uitspraken vrijdag 'het betonrot in de oecumene'. Bas Plaisier, voormalig scriba (secretaris) van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), vond Eijks opmerkingen 'formeel en hard'.

In een open brief schrijft de huidige PKN-scriba Arjan Plaisier nu dat het duidelijk is dat Eijk niemand persoonlijk vervloekt. Plaisier: 'Maar dat laat onverlet dat de 'theoretische' vervloeking van protestanten naar uw inzicht nog steeds aan de orde is.'

'Wil Eijk in termen van 'vervloeking' blijven spreken?'
Volgens hem is er de laatste tijd veel gebeurd op het gebied van oecumene (het streven naar kerkelijke eenheid). 'Past het dan om een dergelijke uitspraak te doen? Is dit niet een ontkenning van de oecumenische geschiedenis die we met elkaar hebben doorgemaakt?'

Ook wil de PKN weten of de verschillen tussen rooms-katholieken en protestanten wat Eijk betreft 'ook nu nog veroordeeld moeten worden met termen als 'vervloekt' en 'in de ban''.

De woordvoerder van de bisschoppenconferentie liet vrijdag aan Trouw weten erg geschrokken te zijn van de boze reacties op Eijks uitspraken. De aartsbisschop was er volgens haar niet op uit om protestanten te schofferen. 'In tegendeel.' De bisschoppenconferentie wil nog niet reageren op de brief van Plaisier, maar komt in de loop van dinsdagmiddag met een reactie.

UPDATE 16:45 UUR: Aartsbisschop Eijk ontkent nu dat hij de uitspraken heeft gedaan. In een verklaring van de bisschoppenconferentie zegt Eijk dat hij daarom 'niet van plan is om op welke manier ook over de uitspraken' te discussiëren. Meer over Eijks reactie in dit bericht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden