Protestantse Kerk voor de rechter om hulporganisatie

Beeld anp

De onmin tussen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de daaraan gelieerde stichting Kerk en Wereld loopt zo hoog op dat er een rechter aan te pas moet komen. De stichting wil met een civiele procedure voorkomen dat de PKN haar overneemt.

De PKN meent dat Kerk en Wereld efficiënter en goedkoper te werk kan gaan als ze onder het kerkelijk bestuurscentrum valt. Het 75-jarige fonds houdt zich naar eigen zeggen bezig met activiteiten 'op het breukvlak van kerk en samenleving'. Zo subsidieerde het een paar jaar geleden een filmmaker die een documentaire maakte over vrouwen op de biblebelt. Ook betaalde de stichting een leerstoel aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).

De twee liggen in de clinch sinds vorig jaar, toen de PKN haar plannen bekendmaakte. Een kerkrechtelijke procedure haalde weinig uit. De kerkelijke geschillencommissie oordeelde alleen dat de Kerk en Wereld inspraak moest krijgen bij de besteding van het geld dat overblijft na de ontbinding. Vorig jaar stond er zo'n 9 miljoen euro op de rekening.

Vrees voor stop op niet-christelijke projecten
In een verklaring geeft de stichting aan dat ze er niet van overtuigd is dat de PKN haar werk goed zal waarborgen en voortzetten. Critici vrezen dat ze na de overname bepaalde projecten niet meer mag uitvoeren. Twee jaar geleden stak Kerk en Wereld bijvoorbeeld geld in een documentaire over homoseksuele moslims. Die critici lieten vorig jaar van zich horen middels een petitie met enkele honderden handtekeningen en een brandbrief met dertig ondertekenaars.

Of de PKN de stichting een andere koers wil laten varen is onduidelijk. Scriba (secretaris-generaal) Arjan Plaisier drukte enige tijd geleden nog zijn bewondering uit. "Het zou jammer zijn als Kerk en Wereld leuke dingen blijft doen, terwijl de PKN een suf imago blijft houden", stelde hij tijdens een overleg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden