Protestantse kerk stelt eerste 'kloostercoördinator' aan

GERRIT-JAN KLEINJAN en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Het rooms-katholieke kloosterleven is in de mode bij protestanten. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) stelt binnenkort zelfs een functionaris aan om nieuwe monastieke initiatieven, zoals leefgemeenschappen en gebedsgroepen, te begeleiden en te stimuleren.

Predikant Willem den Braber uit het Twentse Vriezenveen gaat binnenkort aan de slag als eerste protestantse 'kloostercoördinator'. Die benoeming past bij de koers die de Protestantse Kerk een tijdje geleden is ingeslagen. Volgens de kerkleiding moeten gelovigen op zoek naar nieuwe geloofsvormen nu de traditionele kerkganger langzaam verdwijnt, zo staat te lezen in 'Kerk 2025', een document waarin de kerkleiding de richting voor de komende jaren heeft beschreven.

"Daarin gaat het expliciet over het vormen van christelijke gemeenschappen en het overnemen van elementen uit de monastieke traditie", zegt Den Braber.

Op diverse plaatsen in Nederland ontvouwen protestanten initiatieven die gebaseerd zijn op het kloosterleven, zoals gezamenlijk bidden op vaste tijden of samen met gelijkgestemden leven in een woongroep.

Het nieuwste monastieke plan is afkomstig van een predikant die op het PKN-landgoed Hydepark in Doorn binnenkort een 'getijdenklooster' begint. Net zoals monniken in een klooster kunnen belangstellenden daar volgens een dagelijks ritme zingen en bidden, zo is het plan.

Eerder al ontfermde een groep protestanten zich samen met katholieken over een leeg kloostercomplex in Overijssel. En in de Amsterdamse Bijlmer hebben jonge gelovigen bezit genomen van een galerijflat en een woongroep gevormd, inclusief gastenkamers en een bierbrouwerij. Willem den Braber zegt dat er binnenkort nog meer protestantse kloosterachtige projecten zullen ontstaan, onder meer in Leeuwarden en Groningen.

De Verdieping 10|11

Rust, ritme, bezinning

Religie &filosofie

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden