Protestantse Kerk schrijft Teeven: laat Syriërs 'ruimhartig' toe

Staatssecretaris Fred Teeven (Asiel en Immigratie).Beeld anp

Nederland moet 'ruimhartig' Syrische asielzoekers toelaten. Een tijdelijke uitzondering op de regel is hard nodig, stelt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in een brief aan premier Rutte en staatssecretaris Teeven (Asiel en Immigratie).

Het grootste protestantse kerkgenootschap waarschuwt dat vluchtelingenkampen in Syrië en omringende landen niet iedereen kunnen opvangen. Den Haag zou daarom de poorten moeten openen voor familieleden en bekenden van Syriërs die in Nederland wonen. Ouderen moeten voorrang krijgen. Zij lopen het grootste risico.

Wat de PKN betreft komt Teeven binnenkort met een speciale regeling. De Syriërs vormen dan een aparte groep en worden niet in mindering gebracht op het jaarlijkse quotum van 500 uitgenodigde asielzoekers.

Teeven vindt tijdelijke regeling onverantwoord
VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zou erop kunnen toezien dat de procedures goed verlopen en dat Nederland de meest kwetsbare vluchtelingen kan verwelkomen. De UNHCR riep Europese overheden onlangs al op om veel meer vluchtelingen op te nemen.

De kans dat Teeven zich door de PKN laat overtuigen lijkt klein. Eind september schreef hij nog aan de Tweede Kamer dat een tijdelijke regeling 'niet verantwoord' is omdat ze te veel juridische risico's met zich meebrengt. Teeven vreest voor een grote toeloop van enkele duizenden Syriërs. Eenmaal in Nederland zouden zij asiel kunnen aanvragen.

Dit jaar 200 Syrische vluchtelingen
Volgens het ANP steeg het aantal Syrische asielaanvragen de laatste maanden flink. Eind oktober geleden stond de teller voor dit jaar op 1500. Het grootste gedeelte van de verzoeken wordt ingewilligd. Vorig jaar liet Nederland 50 vluchtelingen toe, dit jaar zijn dat er 200.

De Protestantse Kerk neemt Teevens asielbeleid vaker op de korrel. Eerder dit jaar diende ze een klacht in bij de Raad van Europa. Die stelde de PKN onlangs in het gelijk: het Nederlandse beleid druist in tegen het Sociaal Europees Handvest. Den Haag mag uitgeprocedeerde asielzoekers niet zo maar op straat zetten, maar moet ze voorzien in basisbehoeften (voedsel, kleding en onderdak). De uitspraak is niet bindend.

Overigens maakt ook de Raad van Kerken zich zorgen over Syrië. Het samenwerkingsverband vraagt gemeentes en parochies daarom op 15 december voorbede te doen voor de Syriërs.

 
De PKN stelt voor om familieleden en bekenden van Syriërs die in Nederland wonen, de mogelijkheid te geven om als vluchtelingen naar Nederland te komen
De Protestantse Kerk in Nederland
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden