Protestantse kerk omarmt plan voor bisschoppen

Scriba Arjan Plaisier tijdens de synode.Beeld Trouw

De komst van protestantse bisschoppen is weer een stap dichterbij. Het idee om in de Protestantse Kerk van Nederland (PKN) bisschoppen aan te stellen, valt goed bij de landelijke kerkvergadering van de PKN, de synode.

Een groot deel van de vertegenwoordigers van de plaatselijke kerken ziet zo'n bijzondere leidersfiguur wel zitten, bleek donderdag tijdens de synode in Lunteren. Het idee voor protestantse bisschoppen werd eerder dit jaar gemunt door scriba (landelijk secretaris) Arjan Plaisier. Hij dacht aan figuren met een 'herderlijke opdracht'.

Oecumenisch meedoen
Een bisschop zou goed zijn voor de oecumene (de omgang en samenwerking met andere kerken), klonk het donderdag in Lunteren. "Met een bisschop doen we oecumenisch helemaal mee, en kunnen we deze man en vrouw een eigen protestantse kleur en invulling geven", verwoordde Marien Pettinga, predikant in Monnickendam, het voorzichtige enthousiasme onder de protestanten. Een enkeling denkt dat een bisschop geldverspilling is.

De 75 leden van de generale synode vergaderen donderdag en vrijdag over de vraag hoe de Protestantse Kerk de komende tien jaar vorm moet krijgen. De publieke tribune is bij wijze van uitzondering gevuld met belangstellenden, een teken dat het onderwerp veel kerkleden aan het hart gaat. De benoeming van een protestantse bisschop, een man of vrouw die voor regionale samenhang zorgt en het gezicht van de kerk moet worden, is een van de ideeën voor de kerk van morgen.

Unaniem schaart de synode zich achter het visiedocument 'Waar een Woord is, is een weg' van landelijk secretaris (scriba) Arjan Plaisier. Daarin stelt hij dat de Protestantse Kerk niet langer overal in Nederland aanwezig kan zijn en terug moet 'naar de basis'.

Realistische visie
De kerk, die nu nog bijna twee miljoen leden telt, wordt razendsnel kleiner. Daarom wil Plaisier af van de ingewikkelde vergadercultuur, regionale colleges en kerkdiensten die ogen als een 'Chinees schouwspel'. Plaisiers visie wordt door synodeleden 'realistisch' en 'herkenbaar' genoemd als het gaat over de problemen, maar ook 'hoopvol' en 'optimistisch'.

In de Protestantse Kerk wordt het geloof op heel uiteenlopende manieren beleefd. Toch blijft een discussie hierover uit. Veel dieper dan de constatering dat 'de basis' van het geloof centraal moet staan, komen de synodeleden niet.

Dit zit sommigen niet lekker. Bijvoorbeeld Herman Koetsveld, predikant uit Hengelo, die zijn ergernis niet verbergt. "Onder 'de basis' verstaan we van alles en nog wat. Laten we toch gewoon benoemen wat we bedoelen", zegt hij.
De synode spreekt vooral over de structuur van de kerk. Gevolg is dat de synodevergadering een sterk binnenkerkelijk en institutioneel karakter heeft.

'Laat het geld vloeien'
Zijdelings zijn ook de vele miljoenen ter sprake gekomen die de plaatselijke kerken op de bank hebben staan, zoals onlangs werd berekend door de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. "Zonde is het, echt zonde, wanneer er in 2040 wel veel geld is maar geen mensen", zegt Henk de Roest, hoogleraar praktische theologie aan het instituut.

De Roest stelt voor om van dat geld volop 'pioniersplekken' in te richten waar gelovigen kunnen experimenteren met nieuwe religieuze vormen. Kerkleider Arjan Plaisier stemt hiermee volmondig in. "Laat het geld vloeien", sprak hij de synode met stemverheffing toe. "Het kan beter in rook opgaan dan dat het in de mottenballen ligt te verzuren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden