Protestantse Kerk: laat dominees vaker verhuizen

PKN-scriba (secretaris) Arjan Plaisier. Beeld anp
PKN-scriba (secretaris) Arjan Plaisier.Beeld anp

Dominees die decennia lang of hun hele carrière op één plaats werken - de leiding van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wil er vanaf. In een nieuw rapport stelt ze voor om dominees een vaste ambtstermijn te geven. Na afloop verhuist hij of zij naar een nieuwe gemeente.

Het rapport, 'Kerk naar 2025', vormt de aanloop naar de generale synode (landelijke vergadering met afgevaardigden uit plaatselijke kerken). Die vindt eind volgende maand plaats.

"Binding voor een bepaalde tijd, met de mogelijkheid een termijn te verlengen, is te prefereren boven de huidige voor onbepaalde tijd", schrijft de kerkleiding. Het zou onder meer kunnen helpen bij 'vastgelopen relaties tussen predikanten en de gemeente'. Ook kunnen gemeenten flexibeler met hun kas omgaan. Een kerk die leegloopt en daarom krap bij kas zit, kan ervoor kiezen om na het vertrek van haar dominee geen nieuwe voltijdse predikant aan te nemen.

Het rapport laat zich niet uit over hoeveel jaren de vaste ambtstermijn moet duren, maar kerkenraadsleden zouden als inspiratie kunnen dienen. Zij worden in principe aangesteld voor 4 jaar. In de huidige constellatie blijft een dominee in een kerkgemeente werken totdat hij of zij wordt 'beroepen', ofwel een baan krijgt op een andere plaats. Sommigen verkassen iedere paar jaar, maar velen blijven ruim tien jaar in dezelfde gemeente.

De vaste ambtstermijn is overigens nog geen beleid. Het rapport wordt nadrukkelijk een 'verkenning' genoemd en dient als gespreksstof voor de synode. Die kan daar uiteindelijk een beslissing over nemen.

Regionale bestuurslaag zou kunnen verdwijnen
Verder voorziet het rapport dat op bepaalde plaatsen uiteindelijk de traditionele gemeenten zullen verdwijnen. Leegloop zal hen ertoe dwingen om verder te gaan als één of meerdere huisgemeenten. Ook bestuurlijk wil de kerkleiding het een en ander veranderen. Zo werpt het rapport het idee op dat de classis kunnen verdwijnen, een regionaal overlegorgaan dat enkele keren per jaar vergadert over kwesties die de lokale kerken overstijgen.

In het meest radicale scenario zou er een informeler overleg tussen kerken komen. In het geval van problemen kunnen aankloppen bij het landelijk dienstencentrum. De classis speelt onder meer een rol bij conflicten tussen dominees en hun gemeenten. Zo besliste een van de classes laatst dat de omstreden dominee Van der Kaaij (die ontkent dat Jezus bestaan heeft) voorlopig de kansel van zijn Nijkerkse gemeente niet meer op mag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden