Protestantse kerk krijgt opnieuw geen vrouw als synodevoorzitter

amsterdam – Hoewel er vooraf speculaties klonken over de mogelijkheid van een vrouw aan het roer van de kerk, is duidelijk dat de opvolger van ds. Gerrit de Fijter als synodepreses van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een man wordt.

De synode van de PKN kiest vanochtend in een besloten vergadering een nieuwe voorzitter uit haar midden. Er zijn twee kandidaten: ds. Michiel de Zeeuw uit Zierikzee en ds. Peter Verhoeff uit Alkmaar.

De van oorsprong gereformeerde De Zeeuw (45) is door het synodebestuur als kandidaat voorgedragen, maar een groep van bijna 50 synodeleden heeft de 46-jarige Verhoeff als tegenkandidaat naar voren geschoven.

Verhoeff is een bekend synodelid dat tijdens vergaderingen regelmatig bij de interruptiemicrofoon te vinden is. Sinds 2000 is hij predikant van de protestantse wijkgemeente Alkmaar-Noord. Ook was hij enkele jaren voorzitter van predikantenplatform Op Goed Gerucht, dat ’het midden’ van de PKN wil vertegenwoordigen. Hij sprak zich toen uit tegen degenen die in zijn ogen de totstandkoming van de PKN belemmerden. „De manier waarop de Gereformeerde Bond het eigen heilige gelijk presenteert, stuit ons tegen de borst”, zei Verhoeff in Trouw. „Wij zullen nooit bepleiten dat iedereen in de kerk het homohuwelijk omhelst. Waarom kunnen zij dan omgekeerd niet dezelfde ruimhartigheid opbrengen? In de ideale kerk hoef je niet allemaal hetzelfde te zijn, maar je moet elkaar wel de ruimte geven.”

De andere kandidaat-preses, ds. Michiel de Zeeuw, laat zich minder gelden in synodevergaderingen. De Zeeuw, die samen met zijn vrouw verbonden is aan de gereformeerde kerk in Zierikzee, laat op andere manieren van zich horen: in 2007 maakte hij samen met cantor Mar van der Veer een lied over die andere dominee uit Zierikzee: Klaas Hendrikse. In een begeleidend schrijven aan Zeeuwse protestantse geloofsgemeenschappen vroegen de predikant en de cantor zich af of ze Hendrikse met stampij en koude harten de wacht moesten aanzeggen, of zijn opmerkingen ongemoeid zouden laten, wat de indruk kon wekken dat ze gelegitimeerd werden. Hun antwoord was tweemaal nee. Zij kozen een derde weg: zingen. Dat is „ook een reactie, maar dan wel een die het hart verwarmt en de adem deelt”.

Nu de synode kan kiezen tussen De Zeeuw en Verhoeff, is duidelijk dat de nieuwe preses geen vrouw wordt. Over die mogelijkheid werd gespeculeerd, omdat de huidige vicepreses, ds. Arenda Haasnoot uit Geldermalsen, adequaat de synodevergadering leidde toen Gerrit de Fijter door ziekte verstek moest laten gaan. Om formele redenen kan Haasnoot geen voorzitter worden: de synodepreses dient afgevaardigde van een kerkelijk gewest (classis) te zijn, maar de termijn van Haasnoot als vertegenwoordiger van de classis Bommel-Tiel eindigt deze week. Zij kan nog wel aanblijven als vicevoorzitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden