Protestantse Kerk: Koning getuigt te weinig van zijn geloof

null Beeld anp
Beeld anp

Koning Willem-Alexander zou er goed aan doen om meer te getuigen van zijn geloof. Vooralsnog brengt hij God in toespraken zelden ter sprake. Dat is 'opvallend', vindt preses Karin van den Broeke van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Van een christelijke vorst mogen we volgens de voorzitter van de synode (landelijke kerkvergadering) verwachten dat hij kleur bekent. Willem-Alexander is belijdend lid van de PKN. Hij en zijn vrouw noemen zich 'wel gelovig, niet kerkelijk'.

In een interview in NRC Handelsblad wijst ze erop dat ieder mens het geloof 'nodig heeft om op een bepaalde manier te wortelen'. "Je gunt het de koning ook dat we kunnen horen hoe dat bij hem is", meent Van den Broeke. "Het was mooi geweest als zijn geloof daarin doorgeklonken had." Ze noemt zijn koningschap 'seculier', maar het label 'God-loos' gaat haar te ver.

'Hij hoeft als koning de banden niet te verbreken'
De preses vindt het mooi dat de seculiere rouwplechtigheid voor de slachtoffers van de MH17 saamhorigheid uitstraalde. Toch hoeft de koning volgens haar zijn banden met het christendom niet te verbreken om zulke saamhorigheid te bereiken.

Van den Broeke: "Ik vraag me ook af waarom we zo concurrerend moeten denken. Waarom moeten we bang zijn dat het één geen plek meer krijgt als je aan het andere aandacht besteedt? Een religieus element had juist iets aan de rouwplechtigheid kunnen toevoegen, bijvoorbeeld omdat het de aandacht vestigt op onze feilbaarheid."

Nederland zou een voorbeeld kunnen nemen aan Duitsland en Engeland. "Duitse politici van allerlei pluimage bezoeken gewoon de jaarlijkse Kirchentagen van de Evangelische Kirche. In Engeland begon de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Westminster Abbey, heel krachtig." In tegenstelling tot Nederland kent Engeland geen scheiding van kerk en staat: de koningin staat aan het hoofd van de nationale anglicaanse kerk en bisschoppen zetelen in het parlement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden