Protestantse Kerk dient klacht in tegen Staat om asielbeleid

Uitgeprocedeerde asielzoekers worden verwijderd bij het tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam. Beeld ANP

De Nederlandse staat laat asielzoekers onterecht in de kou staan. Door asielzoekers die niet voldoende papieren hebben of die zijn afgewezen zonder voedsel en kleding op straat te zetten, schendt ze het Europees Sociaal Handvest. Dat stelt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De kerk heeft een klacht tegen de staat ingediend.

Het kerkverband beschouwt dit als 'een uiterst middel' om de staat erop te wijzen dat 'bij het recht op leven ook het recht op voedsel, kleding en onderdak hoort'.

De klacht is ingediend bij de Raad van Europa. Landen die zijn aangesloten bij het diplomatieke samenwerkingsverband hebben in een handvest afgesproken dat dergelijke rechten 'cruciaal zijn voor het respect voor ieders menselijke waardigheid'.

De Raad onderzoekt nu of de klacht ontvankelijk en gegrond wordt verklaard. Nu belanden Nederlandse asielzoekers soms op straat als ze zijn afgewezen of als hun papieren niet op orde zijn.

Sommigen kiezen noodgedwongen voor zo'n bestaan, om te voorkomen dat de overheid ze terugstuurt naar het land van herkomst. Volgens de organisaties die het voor uitgeprocedeerden opnemen is zwerven vaak zelfs de enige optie. Terug naar huis gaan is te gevaarlijk of soms zelfs onmogelijk, menen zij.

'We keren ons niet tegen de overheid'
Nederland zal haar beleid waarschijnlijk moeten aanpassen als de huidige aanpak zich niet laat rijmen met het Europese handvest. 'We keren ons niet tegen de overheid, we wijzen wel op fouten', licht vluchtelingenspecialist Geesje Werkman van PKN-hulporganisatie Kerk in Actie vandaag toe in Trouw. 'Mensen op straat zetten lost niets op. Integendeel, de straat is een probleem erbij.'

Ageren tegen het huidige beleid is zeker een taak van de kerk, vindt Werkman. 'Ons uitgangspunt zijn de woorden van barmhartigheid en gerechtigheid. In de Bijbel staat: 'Ik was vreemdeling en gij hebt mij gehuisvest'.'

 
Mensen op straat zetten lost niets op. Integendeel, de straat is een probleem erbij.
Vluchtelingenspecialist Geesje Werkman van Kerk in Actie
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden