Protestantse Kerk: akkoord illegalen schendt mensenrechten

Uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam sloegen vorige week hun tenten op in de wijk De Pijp.Beeld anp

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft geen goed woord over voor het compromis dat VVD en PvdA hebben gesloten over de opvang van illegalen. 'Onrealistisch, onhoudbaar en inhumaan', noemt de kerk het. Dat de coalitie gedwongen werd om een oplossing te bedenken voor de illegalenopvang, komt mede door de PKN.

VVD en PvdA zijn overeengekomen dat er straks nog in vijf grote steden en in Ter Apel opvang wordt geregeld voor afgewezen asielzoekers en andere illegalen. Alles staat daar in het teken van terugkeer naar het land van herkomst. Binnen enkele weken moeten uitgeprocedeerden aan die terugtocht beginnen.

Aanleiding voor het conflict was een uitspraak van de Raad van Europa. Die oordeelde vorige week dat Nederland de Europese regels over de opvang van uitgeprocedeerden had overtreden. De overheid is wel degelijk verplicht om mensen zonder papieren voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood) te bieden. De PKN is nauw bij de zaak betrokken: zij vroeg de Raad twee jaar geleden om zich over de opvang uit te spreken

'Een non-oplossing'
Doorgaans is de kerk mild van toon, maar op haar website haalt ze nu fel uit. Het akkoord, zo vindt de PKN, is een 'non-oplossing waar niemand beter van wordt'. "Dit doet geen recht aan de uitspraken van de Raad van Europa en die van het Comité van Ministers, die beide duidelijk maken dat Nederland internationale verdragen schendt", stelt PKN-vluchtelingenspecialist Geesje Werkman. "Dit is geen humane oplossing voor ongedocumenteerden, die hiermee in de kou blijven staan."

Volgens de kerk is het 'onmogelijk dat dit akkoord juridisch houdbaar is'. "Door slechts tijdelijk, en onder voorwaarden, opvang te bieden handelt Nederland in strijd met de uitspraak van het Europese Comité voor Sociale Rechten en daarmee in strijd met het Europees Sociaal Handvest en andere internationale verdragen."

'Het wachten is op Raad van State'

Voor de PKN is de kous nog niet af. De Raad van State laat zich waarschijnlijk voor de zomer uit over de vraag of Nederland in alle gemeenten opvang moet regelen voor vreemdelingen. Die uitspraak wacht de kerk 'met veel interesse af'.

Het akkoord van VVD en PvdA valt ook slecht bij de mensenrechtenrapporteur van de Verenigde Naties, Philip Alston. Hij spreekt vandaag in NRC Handelsblad van een 'opgetuigde bureaucratische rommel'. Nederland mag 'basale mensenrechten als bed, bad en brood niet voorwaardelijk maken', meent Alston. "De Nederlandse overheid zou beter gewoon openlijk kunnen toegeven dat ze mensenrechten afwijst."

In een interview zaterdag in Trouw stelt PKN-vluchtelingenspecialist Werkman dat het akkoord 'niets oplost'. "Veel mensen kunnen niet terug naar het land van herkomst, zoals bijvoorbeeld Somalië of Irak. Komen zij allemaal weer op straat te staan? Om die reden waren wij juist een zaak tegen Nederland begonnen."

Lees zaterdag Trouw voor het volledige interview met Werkman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden