Protestantse dominees in de VS voelen Francisus-effect

De paus houdt een toespraak in het Congres. Beeld anp
De paus houdt een toespraak in het Congres.Beeld anp

De paus is eigenlijk een verkondiger van dwaalleer, in de ogen van Amerikaanse protestantse dominees. Maar vier op de tien zeggen dat Franciscus hun kijk op de katholieke kerk heeft veranderd, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Onderzoeksbureau LifeWay in Manhattan ondervroeg duizend Amerikaanse predikanten die zich scharen binnen de protestantse traditie en al meerdere jaren op de kansel staan. Bijna driekwart van de telefonisch ondervraagde predikanten ziet de paus als een broeder in Christus.

Hoofdonderzoeker Ed Stetzer: "We kunnen spreken van een Francisus-effect, zelfs op een groep die het geloof waarvan de Paus de leider is verwerpt." De paus reisde afgelopen week door de Verenigde Staten. Vandaag vloog hij terug naar Rome.

Vervloekt
In de zestiende eeuw leidde de Protestantse Reformatie tot een schisma tussen de katholieke en de protestantse kerk. Sindsdien geloven beide kerken van elkaar dat de ander een 'vervloekte dwaalleer' aanhangt. Ten minste, zo staat dat in de protestantse catechismus. En op het 16e eeuwse concilie van Trente vervloekte de katholieke kerk de protestantse leer.

De vervloeking is van beide kanten nooit herroepen. De helft van de Amerikaanse predikanten zegt dan nog steeds de theologie van de paus te verwerpen. De andere helft staat hier anders in en erkent de katholieke manier van geloven als waar en oprecht.

Evangelisch
Onder de duizend predikanten die zijn ondervraagd waren ook evangelische protestanten. Zij zijn minder enthousiast over de paus. Waar ongeveer 80 procent van de protestantse dominees gelooft dat de paus een ware christen is, gelooft nog geen 60 procent van de evangelische pastors dat.

"De voormannen van het protestantisme: Luther, Wesley, Spurgeon, zouden de paus nooit 'broeder in Christus' genoemd hebben. Dat dat nu wel gebeurt geeft volgens Stetzer iets aan. "De paus is in een paar decennia van 'antichrist' tot 'broeder' geëvolueerd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden