Protestants kerstspotje valt verkeerd bij homo-organisatie

Beeld thinkstock

De kerstcommercial van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is pas vanaf 15 december op tv, maar maakt nu al discussie los. In een woensdag gepubliceerde verklaring toont het LKP, belangenorganisatie voor homo's in de kerk, zich misnoegd.

Volgens het LKP wordt in het spotje getoond hoe een (hetero)gezin een homostel aan de kerstdis uitnodigt. De interpretatie van LKP-voorzitter Heleen de Boer van deze scène: "De orde en de gewoonte zitten binnen, het onordentelijke en het ongewone staan buiten en mogen 'bij de gratie Gods' binnenkomen."

"Mensen verwachten iets te zullen zien en gaan dat inkleuren", reageert woordvoerder Marloes Nouwens van de Protestantse Kerk. De commercial, zegt ze, toont allerlei mensen die op weg zijn naar de kerk, waaronder het homostel. Het is dus níet zo dat een gezin de anderen thuis uitnodigt.

Bewust niet het perfecte plaatje
Volgens Nouwens heeft zij zelf een misverstand gecreëerd. In het AD zei ze deze week dat het spotje "bewust niet het perfecte plaatje" toont. Ongelukkig geformuleerd, zegt ze. "Bij veel mensen bestaat ten onrechte het beeld dat homo's in de kerk niet welkom zijn. Dat wilde ik zeggen. Dat is niet helemaal goed gegaan." Volgens Nouwens komt het homostel overigens 'heel subtiel' in beeld. "Geen gaypride-achtige taferelen."

Subtiel in beeld
Het betreffende homostel in het filmpje, Rik Laernoes en Adriaan Rodenburg uit Haringhuizen, vindt de ophef over het filmpje overdreven. "Eerlijk gezegd een beetje gemiereneuk", zegt Laernoes, die door zijn vriend werd meegetroond naar de opnames. "Zo gaat dat nu eenmaal in relaties." In hun eigen kerk in Schagen voelt het stel zich meer dan welkom. "Onze predikant is homo, een ouderling ook en de organist is lesbisch. Je kunt bijna stellen dat hetero's in de minderheid zijn." Of Laernoes en Rodenburg 'subtiel' in beeld komen, moet overigens nog blijken. Laernoes: "'Wat, moet het subtiel?', zei mijn man. Toen zijn we de hele tijd hand in hand door de film blijven lopen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden