Protestanten stemmen vaker christelijk dan katholieken
Katholieken lijken in hun stemgedrag verder geseculariseerd dan protestanten, zo valt op te maken uit cijfers van opiniepeiler Maurice de Hond. Waar van de protestanten meer dan de helft (55 procent) op een van de christelijke partijen, CDA, ChristenUnie of SGP stemde bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week, is dat bij de katholieken 20 procent. Dat is maar iets meer dan het totale aantal kiezers dat op een christelijke partij stemde (17 procent).
De VVD geniet bij katholieken de voorkeur (23 procent), gevolgd door CDA en PVV (beide 19 procent), terwijl die laatste partij landelijk 13 procent van het totale aantal stemmen kreeg. PKN'ers stemmen het vaakst CDA (33 procent), gevolgd door de VVD (15 procent). ChristenUnie (12 procent) en SGP (10 procent) staan op de derde en vierde plaats. Hoe leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) stemmen, weerspiegelt daarmee de breedte van dit met twee miljoen leden grootste protestantse kerkgenootschap van Nederland.
Verder lijkt kerkbezoek een drempel op te werpen om op Wilders te stemmen. Van de kiezers die nooit naar de kerk gaan, stemt 16 procent PVV. Van degenen die regelmatig in de kerkbanken aanschuifen, loopt 8 procent warm voor het gedachtengoed van deze beweging. Kiezers die regelmatig naar een kerk gaan zijn ook minder geneigd om VVD, SP of D66 te stemmen.
De Hond deelt de kiezers in vier groepen in: 'rooms-katholieke kerk', 'Protestantse Kerk in Nederland', 'geen' en 'overig'. Onder de groep overig, waartoe ook moslims behoren, scoorde Denk met 39 procent van de stemmen opvallend hoog.
Onder protestanten en katholieken is Denk niet geliefd. Het aantal kerkleden dat op de partij van Tunahan Kuzu stemt is verwaarloosbaar klein.
Protestanten moeten daarnaast ook niet veel hebben van de Partij voor de Dieren (eveneens 0 procent van de stemmen).
undefined