Protestanten gecharmeerd van bisschop

Synode: Kerk moet terug naar de basis

Een bisschop is niet langer taboe in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Sterker nog, een groot deel van de vertegenwoordigers van de plaatselijke kerken ziet zo'n bijzondere leidersfiguur wel zitten. "Met een bisschop doen we oecumenisch helemaal mee, en kunnen we deze man of vrouw een eigen protestantse kleur en invulling geven", verwoordde Marien Pettinga, predikant in Monnickendam, het voorzichtige enthousiasme onder de protestanten.

In de bossen bij Lunteren vergaderden gisteren de 75 leden van de generale synode over de vraag hoe de Protestantse Kerk de komende tien jaar vorm moet krijgen. De publieke tribune was gevuld met belangstellenden, en dat is uitzonderlijk voor een synodevergadering: een teken dat het onderwerp veel kerkleden aan het hart gaat. De benoeming van een protestantse bisschop, een man of vrouw die voor regionale samenhang zorgt en het gezicht van de kerk moet worden, is een van de ideeën voor de kerk van morgen. In de komende jaren worden de plannen verder uitgewerkt.

Unaniem schaarde de synode zich achter het visiedocument 'Waar een Woord is, is een weg' van landelijk secretaris (scriba) Arjan Plaisier. Daarin stelt hij dat de Protestantse Kerk niet langer overal in Nederland aanwezig kan zijn en terug moet 'naar de basis'. De kerk, die nu nog bijna twee miljoen leden telt, wordt snel kleiner. Daarom wil Plaisier af van de ingewikkelde vergadercultuur, regionale colleges en kerkdiensten die kunnen ogen als een 'Chinees schouwspel'. De synodeleden noemden Plaisier 'realistisch' en 'herkenbaar' waar hij spreekt over de problemen. Zijn oproep om terug te keren naar de basis taxeerden ze als 'hoopvol' en 'optimistisch'.

In de Protestantse Kerk wordt het geloof op heel uiteenlopende manieren beleefd. Toch bleef gisteren juist hierover een discussie uit. Veel dieper dan de constatering dat 'de basis' van het christendom centraal moet staan, kwamen de synodeleden niet. Dit zat sommigen niet lekker. Herman Koetsveld bijvoorbeeld, predikant uit Hengelo, die zijn ergernis niet verborg. "Onder 'de basis' verstaan we van alles en nog wat. Laten we toch gewoon benoemen wat we bedoelen."

Het gesprek in de synodevergadering ging gisteren vooral over de structuur van de kerk.

Zijdelings kwamen ook de vele miljoenen ter sprake die de plaatselijke kerken op de bank hebben staan, zoals onlangs werd berekend door de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen.

"Zonde is het, echt zonde, wanneer er in 2040 wel veel geld is, maar geen mensen", zei Henk de Roest, hoogleraar praktische theologie aan het instituut. Hij stelde voor om van dat geld volop 'pioniersplekken' in te richten waar gelovigen kunnen experimenteren met nieuwe religieuze vormen.

Kerkleider Arjan Plaisier stemde hiermee volmondig in. "Laat het geld vloeien", sprak hij de synode met stemverheffing toe. "Het kan beter in rook opgaan dan dat het in de mottenballen ligt te verzuren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden