Protest tegen ’stigmatiserend’ studieverbod Iraniërs

Het categorisch weigeren van Iraanse studenten aan Nederlandse universiteiten omdat ze daar aan nucleaire kennis zouden kunnen komen, moet worden gestopt, vinden wetenschappers.

Een groep van ruim tachtig wetenschappers uit binnen- en buitenland roept het kabinet in een petitie op een einde te maken aan de uitsluiting van Iraanse studenten aan universiteiten en hogescholen.

Deze oproep is een reactie op een brief van de ministers Plasterk (onderwijs) en Verhagen (buitenlandse zaken) die in september vorig jaar naar alle instellingen voor hoger onderwijs is gestuurd. Die worden daarin gevraagd ’waakzaamheid’ en ’grote terughoudendheid’ te betrachten bij het toelaten van nieuwe studenten uit Iran.

De ministers zijn bang dat Iraanse studenten in aanraking komen met nucleaire technologische kennis. Eind 2006 is door de Verenigde Naties resolutie 1737 aangenomen. Die resolutie verplicht de lidstaten te voorkomen dat Iran nucleaire kennis vergaart.

De brief van het kabinet heeft voor verwarring en onrust op de onderwijsinstellingen gezorgd. De technische universiteiten van Twente en Eindhoven laten geen enkele nieuwe student en medewerker uit Iran meer toe. De TU Delft heeft alleen specifieke opleidingen over nucleaire technologie afgesloten voor Iraniërs. Aan het Kernfysisch Versneller Instituut in Groningen daarentegen blijven Iraanse studenten welkom.

De petitie is door tweeduizend mensen ondertekend, veelal studenten en promovendi. Een van de initiatiefnemers is Behnam Taebi, docent techniekfilosofie aan de TU Delft. Hij vindt dat het kabinet de universiteiten onnodig angst inboezemt met zijn ’waarschuwingsbrief’. „Het is naïef om te denken dat de gevoelige nucleaire informatie alleen op de universiteiten te vinden is, terwijl dit gewoon in de boeken staat.”

Hij noemt de maatregel van het kabinet stigmatiserend en discriminerend.

Professor Arie van Deursen, hoogleraar software engineering aan de TU Delft en ondertekenaar van de petitie, snapt waarom de Iraanse studenten zo boos zijn. „Ik ken enkelen van hen en zij voelen zich ontzettend gediscrimineerd.” Van Deursen begrijpt ook dat met nucleair technologische kennis voorzichtig moet worden omgesprongen, maar de opstelling van de TU’s in Twente en Eindhoven noemt hij onnodig.

De TU Delft heeft verstandig beleid, zegt hij. „Waar zit de gevoelige informatie? Die opleidingen sluit je vervolgens af voor deze groep. We lijken hier te vergeten dat Iraniërs ontzettend goede studenten zijn. Nederland doet zichzelf met deze maatregelen tekort.”

Een woordvoerder van het ministerie van onderwijs laat weten dat Plasterk en Verhagen nog in gesprek zijn met de universiteiten over de kwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden