Protest tegen kerksluiting is 'zinloos'

Het protest van de actiegroep Bezield Verband Utrecht tegen aartsbisschop Wim Eijk maakt geen schijn van kans. Dat zei de bisschop gisteren in een interview met RTV Utrecht. De groep is volgens hem 'geen serieuze gesprekspartner'.

Bezield Verband verzamelt overal handtekeningen voor een 'noodkreet' aan paus Franciscus over de situatie in katholiek Nederland. 'Wij vragen u: help ons om dit onheil af te wenden', valt daarin te lezen. Bezield Verband is een actiecomité van kerkleden (vooral uit het aartsbisdom Utrecht, dat ook Overijssel en delen van Gelderland en Flevoland omvat) die zich de dupe voelen van de lijn van de Nederlandse rk kerkleiding.

Een groep van zo'n dertig sympathisanten van Bezield Verband stond vorige week op de stoep van het bisschoppelijk paleis in Utrecht. Ze protesteerden tegen drastische bezuinigingsplannen van het hoogste gezag van de Nederlandse rk kerk. Ze hielden spandoeken omhoog met de tekst 'handen af van onze kerk'. De actiegroep wilde Eijk een petitie aanbieden die was ondertekend door meer dan tienduizend mensen. De aartsbisschop wilde het document niet ontvangst nemen, de receptionist nam het aan. "We gaan het bestuderen", liet Eijks woordvoerder naderhand weten. "En wat er dan gaat gebeuren? Geen idee. In de kluis leggen? Met het oud papier meegeven?"

Eind vorig jaar sprak Eijk de verwachting uit dat het aartsbisdom Utrecht over vijftien jaar niet meer dan ongeveer twintig kerken telt, tegen driehonderd nu. Bezield Verband ervaart dat als 'besturen bij decreet', 'plaatselijke gemeenschappen verwoesten' en 'niet luisteren naar kritiek', liet de actiegroep weten.

Eijk zei gisteren dat de sluiting van kerken gewoon doorgaat. De handtekeningen die vorige week werden ingediend, brengen daar geen verandering in. Volgens de aartsbisschop houdt Bezield Verband moedwillig misverstanden in stand. Het sluiten van kerken is geen doelbewust beleid maar een realistische verwachting, aldus Eijk. Volgens hem besluiten de parochies zelf over hun gebouwen. (

)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden