Protest tegen bezuinigingen op natuur

rijswijk - – Boswachters, natuurgidsen en vrijwilligers hebben gisteren op ruim 150 plekken in Nederland naar eigen zeggen 40.000 bezoekers ontvangen bij de protestactie ’Hart voor Natuur’.

Met de actie protesteerden de organisatoren tegen de bezuinigingen op het natuurbeleid die het kabinet-Rutte wil doorvoeren en vroegen ze aandacht voor de toekomst van natuur en landschap.

Hart voor Natuur is een coalitie van ruim twintig natuur- en milieuorganisaties waaronder Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Milieudefensie, Natuur en Milieu en Vogelbescherming Nederland. Volgens de organisaties maakt het kabinet zich schuldig aan afbraak van de Nederlandse natuur.

Het kabinet-Rutte wil het budget voor de natuur bijna halveren, stellen de organisaties. Deze aangekondigde bezuinigingen van 300 miljoen euro per jaar zijn volgens Hart voor Natuur „zo ingrijpend dat de natuur en het landschap dat de Nederlanders zo koesteren, nooit meer hetzelfde zullen zijn”. De natuurclubs begrijpen dat er bezuinigd moet worden. „Maar dit is afbraak”, stellen ze.

Volgens de initiatiefnemers ondersteunden ’nagenoeg alle’ bezoekers de actie. In Nationaal Park Veluwezoom vormden honderden mensen een hart waarmee zij hun steun betuigden. Via de website van de organisatie kunnen mensen deze week nog een digitale nieuwjaarswens sturen naar premier Mark Rutte.

Ook Tweede Kamerleden van de PvdA, SP, GroenLinks en D66 deden mee aan de actie. De PvdA kondigde een initiatiefwetsvoorstel voor de natuur aan.

SP-leider Emile Roemer stelde dat de eerste kans om de bezuinigingen op de natuur tegen te houden op 2 maart is. Dan zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten, waarna de nieuwe Statenleden een nieuwe Eerste Kamer kiezen. De senaat kan voorstellen van de regering tegenhouden, maar dan moeten de oppositiepartijen wel de VVD, CDA en PVV van een meerderheid afhouden.

Roemer waarschuwde dat door het regeringsbeleid de verbindingen tussen natuurgebieden niet zullen worden gerealiseerd. Hij wees er ook op dat Staatsbosbeheer grote lappen grond moet verkopen tegen een lagere prijs dan ze aangekocht zijn. Hij vindt dat pure maatschappelijke kapitaalvernietiging.

„Hart voor Natuur schrijf je met een t, en niet met een d”, aldus Roemer in een boodschap voor premier Mark Rutte. Ook D66-leider Alexander Pechtold stelde dat er visieloos en onverantwoord in het natuurbeheer wordt gesneden. De partij verzet zich daar fel tegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden