Protest raakt economie Ethiopië

onrust | Aanvallen van demonstranten op Nederlandse bloemkwekers in Ethiopië leiden tot een schok. De protesten komen voort uit discriminatie en economische achterstelling.

Raak ze waar het pijn doet. Dat moeten de leiders van de protesten in de Ethiopische Oromo-regio gedacht hebben toen ze besloten de toevoer van landbouwproducten naar de hoofdstad af te sluiten. Hun vruchtbare, grondstofrijke regio ¿ ruim een kwart van het totale landoppervlak en de thuisbasis van de gelijknamige grootste etnische groep ¿ wordt wel de graanschuur van Ethiopië genoemd.

Een groot deel van Ethiopië's koffie, teff (graansoort; een hoofdbestanddeel in de nationale keuken), groenten en fruit worden in de Oromo-regio verbouwd. Ook veel vee komt uit die contreien. De blokkade van al die middelen zal de totale economie raken, want koffie, groenten en vee behoren tot de belangrijkste exportproducten. Vooral de 3,5 miljoen inwoners van hoofdstad en regeringscentrum Addis Abeba kunnen er veel last van krijgen.

Die stad vormt een eigen regio maar ligt ook in het hart van 'Oromia'. Daar zijn de markten nu uitgestorven, de winkels dicht en de straten leeg. Zo valt te zien aan Twitterfoto's van mobiele telefoons met daarbij het commentaar: 'De Oromo wenden hun producerende kracht aan als wapen in de protesten'.

Al bijna een jaar gaan de Oromo de straat op om tegen discriminatie te protesteren én economische gelijkheid af te dwingen van de regering die wordt gedomineerd door de Tigray-minderheid. Die had het plan om Addis Abeba twintig keer zo groot te maken en dus Oromo-grond in te nemen. Dat is door de massale protesten, en na vele doden door hard optreden van de autoriteiten, van de baan. Maar politieke gevangenen zijn niet vrijgelaten - een andere eis. Dus kiezen de demonstranten de aanval op de toch al snel krimpende economie. De afgelopen tien jaar was Ethiopië met een jaarlijks gemiddelde van ruim 10 procent de snelstgroeiende economie ter wereld, maar ernstige droogte heeft roet in het eten gegooid. Nu komt daar de nieuwe strategie van de demonstranten bij.

Ook in de noordelijke Amhara-regio, waar ook wordt gedemonstreerd tegen inname van landbouwgrond door de federale overheid, hebben de demonstranten besloten de economie een klap te verkopen. Zo is toeristenstad Bahir Dar aan het Tanameer in een spookstad veranderd door werkweigerende Amhara's, de op een na grootste etnische groep. Maar wat de internationale pers haalde waren de aanvallen op tientallen buitenlandse bloemkwekers in Amhara, waaronder Nederlandse tuinders. Tuinderij Esmeralda Farms, met hoofdkantoor in Aalsmeer, sloot deze week zijn Ethiopische kwekerij nadat betogers het met de grond gelijkmaakten. Vijfhonderd mensen zijn hun baan kwijt.

De Ethiopische overheid heeft het laatste decennium hard gewerkt om buitenlandse investeerders aan te trekken met belastingvoordelen en vrijwel kosteloze leases van enorme lappen grond. Modernisering van de landbouw, noemt de overheid dit. Landroof, zeggen mensenrechtenorgansaties en demonstranten over deze praktijken. Ook in de Oromo-regio zijn buitenlandse bedrijven, ook Nederlandse, om die reden aangevallen. Dat ze juist nu ook via een voedselblokkade de aanval inzetten lijkt geen toeval: het is de drukste tijd van het jaar. Deze zaterdag wordt namelijk het aanbreken van het jaar 2009 gevierd in het land dat de juliaanse kalender hanteert. Deze begint zeven jaar en 113 dagen later dan onze gregoriaanse kalender. Of het een groot feest wordt is de vraag; in binnen- en buitenland hebben kunstenaars en organisatoren uit solidariteit met de demonstranten feestelijkheden afgelast.

undefined

Wie kwamen om bij de gevangenisbrand?

Oppositieleden in Ethiopië eisen opheldering van de regering over de slachtoffers van een grote gevangenisbrand van afgelopen zaterdag. Daarbij kwamen minstens 23 mensen om, zo maakte de regering maandag pas bekend.

In de beruchte Qilintogevangenis net buiten hoofdstad Addis Abeba - met 3000 gedetineerden die daar worden vastgehouden tot hun proces - zouden veel activisten, bloggers en journalisten vastzitten. Daarom zou de regering vaag doen over de identiteit van de doden.

Een van hen is de bekende Oromo-leider Bekele Gerba. Het is niet duidelijk of hij nog leeft. Lokale media meldden dat er vlak na de brand ook geweerschoten te horen waren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden