Protest na afkeuren meeste Iraanse presidentskandidaten

De Iraanse geestelijk leider Khamenei is gisteren op de bres gesprongen voor twee hervormers, die waren afgekeurd als kandidaat voor de presidentsverkiezingen.

Verhitte protesten over een 'illegale' beslissing, een 'staatsgreep' en een 'benoemde president in plaats van een gekozen' waren niet van de lucht, nadat de Raad van Hoeders zondag slechts zes van de 1014 kandidaten had goedgekeurd. Daarbij vielen op een na alle hervormers af, net als alle 89 vrouwen. Alleen de zes mannen hebben de juiste moraal en steun voor het islamitisch systeem om op 17 juni mee te mogen doen aan de presidentsverkiezingen.

De bekendste mogelijke opvolger van zittend president Khatami is oud-president Rafsanjani, die bekend staat als de rijkste man van Iran. Zijn belangrijkste rivaal is oud-politiechef Kalibaf. Daarnaast komen nog drie veteranen uit de veelgehate revolutionaire garde op de stembiljetten, onder wie burgemeester Ahmadinejad van Teheran.

Het leek erop dat Rafsanjani en Kalibaf het samen zouden opnemen tegen de gematigde hervormer en ex-kamervoorzitter Mehdi Karoebi - maar toen bemoeide geestelijk leider Khamenei zich er gisteren mee. Hij vroeg de Hoeders de kandidatuur van twee vooraanstaande hervormers opnieuw te bekijken.

Met name Mostafa Moïn is van belang, de kandidaat van de belangrijkste hervormerspartij IIPF. Maar ook de meer charismatische Mohsen Mehralizadeh, ooit Khatami's vice-president, zou kiezers naar de stembus kunnen lokken die uit teleurstelling over de resultaten van de vertrekkende president anders zouden thuisblijven.

Khamenei bemoeide zich begin vorig jaar ook al met de beslissing van de uiterst behoudende Raad van de Hoeders, toen die het merendeel van de kandidaten voor de parlementsverkiezingen afwees. Toen herzag de raad zijn beslissing en kon een aantal hervormers alsnog in het nieuwe -behoudende- parlement komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden