Protest met geweld onderdrukt

De Himalayastaat Nepal raakte steeds meer in de greep vanpolitieke onrust. De maoïstische rebellen rukken op en depolitieke oppositie wordt hard aangepakt door koning Gyanendra.

Afgelopen zaterdag maakte de oproerpolitie met traangas enwapenstokken van bamboe een einde aan betogingen die debelangrijkste oppositiepartijen hadden georganiseerd tegen deNepalese vorst. Zeker 230 mensen werden gearresteerd.

De oppositiepartijen zeiden gisteren dat zij de protestactieszullen voortzetten tot Gyanendra aftreedt als alleenheerser. Voorkomende donderdag heeft de oppositie opgeroepen tot een algemenestaking.

Het is nu bijna een jaar geleden dat de koning alle macht naarzich toe trok door de regering naar huis te sturen en hetparlement te ontbinden. Die zouden volgen Gyanendra niet bijmachte zijn de opstand van de maoïstische rebellen de kop in tedrukken.

Het huisarrest van drie leiders van belangrijkeoppositiepartijen is gisteren door de Nepalese regeringopgeheven. Zij waren afgelopen vrijdag onder huisarrestgeplaatst, kennelijk om hun deelname aan de grote protestmars dievoor die dag gepland stond te voorkomen. Het ging onder meer omde voormalige premier Girija Prasad Koirala, Khadga Prasad Olien Narayan Man Bijuchche. Naaste medewerkers hebben hunvrijlating bevestigd.

In de nacht van zaterdag op zondag zijn bij gevechten tussenmaoïstische rebellen en het Nepalese leger zeventien rebellen,vijf soldaten, twee burgers en een politieagent om het levengekomen. De gevechten braken uit nadat de rebellen eenveiligheidspatrouille hadden aangevallen in een dorp, 160kilometer ten zuiden van Kathmandu.

In de zuidelijke plaats Janakpur werd de lokale leider van dekoningsgezinde partij Nepal Sadbhawana doodgeschoten,vermoedelijk door rebellen. Het slachtoffer was kandidaat voorhet burgemeesterschap bij de gemeenteraadsverkiezingen die 8februari in Nepal worden gehouden. De maoïsten hebben mensenbedreigd die zich kandidaat stellen voor de door koningGyanendra uitgeschreven verkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden