Protest levert Franse boeren 4 eurocent extra op

Europese Unie haalt 200 ton melkpoeder uit de handel: eerste ingreep in de zuivelmarkt sinds 2009

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Franse melkboeren krijgen in elk geval tot december van dit jaar 4 cent per liter melk extra om te voorkomen dat ze verlies lijden. Dit hebben vertegenwoordigers van zuivelboeren, de zuivelindustrie en de distributieketens gisteren afgesproken op het ministerie van landbouw in Parijs. De afspraak volgt op enkele felle dagen van protest door Franse boeren, waarbij met onder meer autobanden en tractors toeristische routes in het land werden geblokkeerd.

Op 7 september bespreken de Europese ministers van landbouw de problemen in de sector. Naast melkveehouders stellen ook vleesboeren dat zij verlies maken omdat zij ver onder de kostprijs moeten leveren.

Gisteren werd bekend dat de Europese Unie voor het eerst sinds 2009 heeft ingegrepen in de zuivelmarkt. Vorige week nam de Europese Unie bijna 200 ton mager melkpoeder uit Litouwen uit de handel, zo meldt vakblad Boerderij.

De prijs van mager melkpoeder is gedaald tot 1680 euro per ton, dus onder het minimumniveau van 1698 euro per ton dat de Europese Unie heeft afgekondigd. In 2009 werd er voor het laatst zo ingegrepen in de zuivelmarkt. Sinds de sanctieoorlog tussen Rusland en Europa losbarstte, heeft de Unie de regeling nieuw leven ingeblazen. Tot eind september van dit jaar kunnen Europese boeren maximaal 109.000 ton aan mager melkpoeder in opslag plaatsen bij de Europese Unie. Zij krijgen daarvoor dan minimaal die minimumprijs van 1698 euro per ton.

De prijzen van melk en aanverwante producten dalen al langer. Een dalende vraag uit China en de exportstop naar Rusland laten zich voelen. Vorig jaar lagen de prijzen nog relatief hoog, maar sindsdien is ook de productie toegenomen. Het afschaffen van het melkquotum per 1 april, dat een bovengrens op de productie legde, leidt ertoe dat veel boeren meer gaan produceren. Volgens Boerderij is in Nederland de afgelopen maanden 5,7 procent meer melk geleverd dan een jaar geleden.

Andere landen laten eenzelfde trend zien. Volgens een recent rapport van de Europese Unie is de hoeveelheid melk uit onder andere Ierland, Oostenrijk, Portugal en Spanje sinds 1 april fors gestegen. Omdat de grote producenten Duitsland en Frankrijk achterblijven, zal de productie in de Unie als geheel dit jaar naar verwachting met 1 procent toenemen. Volgens de onderzoekers wachten Duitse en Franse boeren, die samen 40 procent van de productie voor hun rekening nemen, op betere prijzen voor zij uitbreiden.

Het overschot aan melk op de Europese markt wordt voor een steeds groter deel verwerkt tot melkpoeder en boter, wat de prijzen van die producten drukt. De prijs van boter is de afgelopen weken gedaald van bijna 3000 euro per ton tot 2750 euro. Dat ligt nog wel ruim boven de interventieprijs van 2215 euro, maar ver af van de grofweg 3500 euro die vorig jaar nog betaald werd.

Nederlandse boeren maken daarom meer gebruik van een andere regeling die de Europese Unie heeft ingesteld als antwoord op de Russische boycot. Zij mogen hun boter tijdelijk opslaan in de hoop op betere prijzen, en krijgen daarvoor een vergoeding van de kosten. Eind mei lag er in de Europese Unie al ruim 63.000 ton boter opgeslagen, waarvan bijna de helft van Nederlandse boeren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden