Protest joodse liga tegen pauselijke eer voor Waldheim

VATICAANSTAD/ROME (ANP) - De joodse wereldorganisatie 'Anti-Laster-Liga' heeft geprotesteerd tegen de pauselijke onderscheiding van de voormalige Oostenrijkse president Kurt Waldheim, de Gouden-Keten.

De voorzitter van de Liga, Abraham Foxman, noemde de onderscheiding “een belediging voor de gedeporteerden in de nationaal-socialistische kampen”.

In een brief aan de voorzitter van de Vaticaanse Raad voor de Eenheid der Christenen, kardinaal Edward Cassidy, noemde Foxman het onverstandig om Waldheim de versierselen op te spelden. Hij eiste een verklaring van het Vaticaan, schrijft het Italiaanse dagblad La Repubblica.

Waldheim kwam in opspraak wegens zijn functie als legerofficier tijdens de nationaal-socialistische bezetting van de Balkan.

Op 6 juli overhandigde de pauselijke nuntius in Wenen, aartsbisschop Donato Squicciarini, Waldheim de hoogste onderscheiding van de Piusorde, de Gouden-Keten. Daarmee eerde hij namens de paus de “bijzonder waardevolle diensten” van Waldheim “voor het algemeen welzijn van de mensheid” tijdens zijn werk als secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 1972 tot 1980.

Joodse organisaties protesteerden ook tegen het staatsbezoek dat Waldheim op 25 juni 1987 als bondspresident van Oostenrijk bracht aan het Vaticaan.

In die tijd was de polemiek over het nationaal-socialistische verleden van Waldheim op haar hoogtepunt.

De Heilige Stoel verwees destijds bij de rechtvaardiging van het bezoek naar de gewoonte van de paus iedere belangrijke persoonlijkheid die daarom verzoekt, te ontvangen.

In februari 1988 weerlegde een internationale commissie van historici in Wenen geruchten dat Waldheim direct bij oorlogsmisdaden betrokken zou zijn geweest. Wel stelden zij vast dat de toenmalige legerluitenant Waldheim weet had van door nationaal-socialisten gepleegde misdaden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden