'Protest jaagt besnijdenis de grens over'
Volgens joodse en islamitische organisaties werken pogingen om jongensbesnijdenis uit te roeien averechts. Als besnijdenis in Nederland een omstreden ritueel wordt, dan zullen joden en moslims uitwijken naar het buitenland.
Dat stellen religieuze organisaties naar aanleiding van uitspraken die artsenfederatie KNMG gisteren deed in Trouw. Volgens de KNMG is besnijdenis een 'pijnlijk en schadelijk ritueel' voor kinderen dat uitgebannen moet worden.
Mentaliteitsverandering
"Dit is niet in het belang van het kind", zegt Driss El Boujoufi van de koepel Unie van Marokkaanse Moskeeorganisaties in Nederland. Als besnijdenis in Nederland omstreden wordt, denkt hij, zullen moslims het ritueel weer in het land van hun voorouders laten uitvoeren. "Net zoals dat tot 15 jaar geleden normaal was. Met alle risico's van dien."
El Boujoufi stelt dat moslims juist 'de laatste jaren' een mentaliteitsverandering hebben ondergaan en de ingreep meestal in een Nederlands ziekenhuis of kliniek laten doen.
De Thora als grondwet
Ron van der Wieken, voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, sluit zich aan bij El Boujoufi. "Als dit voorstel wet wordt, dan zullen mensen die bewust joods willen zijn zich wel tien keer bedenken of ze in Nederland willen wonen."
Hoe graag de KNMG het ook zou zien, volgens joden en moslims mag er eenvoudigweg niet getornd worden aan het religieuze ritueel. "Het is een voorschrift van het geloof", zegt El Boujoufi.
"Daar willen we ons aan houden. Een kind valt ook onder het geloof en de tradities die daarbij horen." Ook voor joden geldt dat, stelt Van der Wieken. "De Thora is voor ons als een grondwet."
In gesprek gaan met met theologen
Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) beraadt zich momenteel nog officieel op een standpunt. Maar rabbijn Raphael Evers van het NIK verwijst naar zijn eerdere opvatting over besnijdenis, die wat hem betreft onveranderd is. "In de praktijk van besnijdenis kan geen noemenswaardige verandering plaatshebben."
De religieuze organisaties vinden de aanpak van de KNMG tactloos. "Ongekend arrogant. We moeten van de KNMG allemaal precies hetzelfde zijn. Maar daarvoor zouden wij ons geloof af moeten schaffen", zegt Van der Wieken.
El Boujoufi: "Een mentaliteitsverandering kun je niet afdwingen. Laat ze in gesprek gaan met theologen. Die weten hoe je de regels van het geloof moet interpreteren." Samen kunnen ze volgens El Boujoufi tot een oplossing komen om bijvoorbeeld pijnlijke complicaties te voorkomen.