Protest in Pristina

De leider van de Kosovaarse oppositiebeweging Zelfbeschikking wordt bespoten met traangas bij rellen in Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Daar braken gisteren hevige rellen uit toen honderden activisten protesteerden tegen recent overleg met Servië, de republiek waarvan Kosovo tot 2008 als provincie deel uitmaakte.

De schermutselingen, waarbij achttien politieagenten gewond raakten, volgden op een vergadering in Brussel, vorige week vrijdag. De Servische en Kosovaarse premier spraken daar over het verbeteren van de wederzijdse relatie. Het was voor het eerst sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid dat op zulk hoog niveau overleg werd gevoerd.

Beide partijen zijn daartoe gedwongen door de EU, die de kou uit de lucht wil hebben. Brussel zet Servië, dat aansluiting bij de EU zoekt, onder steeds zwaardere druk om Kosovo's onafhankelijkheid te erkennen, tot nog toe tevergeefs.

Ook in Kosovo is de weerstand tegen toenadering groot, zoals blijkt uit de betogingen. Hardliners van Zelfbeschikking, die aan de betoging meededen, vinden dat Kosovo niets te bespreken heeft met Servië. Dat land zou als een paria moeten worden beschouwd, omdat het onder de voormalige Servische leider Slobodan Milosevic etnische Albanezen vermoordde en op brute wijze verdreef. Om een eind te maken aan die zuivering, bombardeerde de Navo Servië in 1999.

Ondanks het verzet gaat de EU in november opnieuw met Servië rond de tafel zitten. Kosovo blijft het grote struikelblok. De republiek is door meer dan negentig landen erkend, waaronder de Verenigde Staten en 22 van de 27 EU-leden. Servië peinst er niet over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden