Protest in Hongkong leeft weer op

Protestanten in Hongkong. Beeld reuters
Protestanten in Hongkong.Beeld reuters

De betogingen voor meer democratie in de Chinese autonome regio Hongkong zijn vandaag weer opgeleefd. Tienduizenden gingen de straat op om van het bestuur te eisen dat die de roep om democratie serieus neemt.

Redactie

Gisteren heeft de regering van deze voormalige Britse kolonie gesprekken over 'een basis voor politieke ontwikkelingen' met studentenleiders afgezegd, omdat de ontmoetingen nutteloos zouden zijn.

Talrijke Hongkongers, vooral studenten en scholieren, zijn door de weigering van de machthebbers in gesprek te gaan, gemotiveerd hun protest te verhevigen. De betogingen voor meer democratie begonnen bijna 3 weken geleden en leken deze week weg te ebben. Maar volgens Joshua Wong van de scholierenprotestbeweging Scholarism gaan de protesten en studentenstakingen door ,,omdat we niet kunnen verliezen''.

Inmenging
De protestbeweging demonstreert tegen de inmenging van de Chinese regering bij de verkiezing van het bestuur van Hongkong in 2017. China wil iedere kandidaat screenen, de inwoners van Hongkong willen zelf kunnen bepalen wie zich verkiesbaar stelt.

Het protest is gericht tegen het huidige stadsbestuur. De inwoners eisen het aftreden van de hoogste bestuurder van de stad, Leun Chung Ying.

Grondgebied
De stad is het op twee na belangrijkste financiële centrum van de wereld en telt circa 7 miljoen inwoners. Na meer dan 150 jaar Brits te zijn geweest, werd Hongkong halverwege 1997 Chinees grondgebied maar met een aparte status en met andere wetten dan in China.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden