Protest FNV tegen arrestatie Koreaanse vakbondsleiders

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De Nederlandse vakcentrale FNV heeft de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung gisteren de onmiddellijke vrijlating gevraagd van vijf Koreaanse vakbondsleiders die eerder deze week werden opgepakt. Onder hen is de algemeen secretaris van de vakcentrale KCTU.

Daarnaast protesteert de FNV tegen de arrestatiebevelen die zijn uitgevaardigd tegen honderd andere bestuurders van de Korean Confederation of Trade Unions. Een aantal van hen heeft zijn toevlucht gezocht in de katholieke Myongdong kathedraal van Seoul.

De KCTU begon gisteren met een algemene staking voor onbepaalde tijd, uit protest tegen de wijze waarop overheid en werkgevers de economische crisis in hun land te lijf willen gaan.

Alle vakbondsleden in en rond Seoul zijn opgeroepen tot langdurige sit-down-acties op de grote pleinen in de stad. Aan deze acties namen gisteren 60 000 mensen deel, voor vandaag wordt een verdrievoudiging van dit aantal verwacht.

Volgens de KCTU houdt de regering zich niet aan een eerdere afspraak met de vakbeweging over het voorkomen van massa-ontslagen. Onder meer bij de autofabrikanten Hyundai en Daewoo worden duizenden mensen op straat gezet, of vervroegd met pensioen gestuurd.

Bij deze twee concerns braken eerder deze week al omvangrijke stakingen uit. De vakcentrale is bereid mee te werken aan verlaging van de lonen, in ruil voor het behoud van arbeidsplaatsen. Een belangrijke achtergrond is het ontbreken van werkloosheidsuitkeringhen in Korea.

De Koreaanse economie staat er inmiddels veel beroerder voor dan tot dusver werd aangenomen. Gisteren zei het IMF te verwachten dat de economie van het land met liefst vijf procent zal inkrimpen. Twee maanden geleden werd nog een krimp van één procent voorspeld. Er is sprake van een neerwaartse spiraal van faillissementen, snel oplopende werkloosheid en het stokken van de particuliere consumptie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden