Protest bij onthulling slavernij monument

AMSTERDAM - Terwijl minister van Boxtel bij de onthulling van het slavernijmonument koningin Beatrix toesprak, rammelden gisteren honderden Surinamers tegen ijzeren dranghekken in het Amsterdamse Oosterpark. Ze wilden aanwezig zijn bij de onthulling van 'hun' monument, maar de politie hield hen tegen.

Als de koningin rond drie uur 's middags haar opwachting maakt in het afgezette gedeelte van het Oosterpark, is er nog niets aan de hand. Ze wordt rechts geflankeerd door minister Van Boxtel van grotestedenbeleid en links door premier Kok. Ze worden gevolgd door een delegatie uit Suriname. En dan klinkt steeds luider vanuit de verte: ,,Wij willen naar binnen! Wij willen naar binnen!''

Achter de vele bomen en bosjes staan honderden zwarte mensen te trekken en te duwen. Een muur van agenten duwt de menigte terug. Even later zetten de radicaalsten de anderen aan. ,,De ketenen zijn los! Wij willen naar binnen.'' Gejoel van alle kanten.

Nietsvermoedend vervolgt Van Boxtel zijn speech. Zijn woorden klinken over het park. Hij citeert een zwarte dichter. ,,...ga door mijn kind, ga door naar de weg van de vrijheid.''

De voorste linie breekt los en duwt de hekken opzij. Surinamers die aan de andere kant uitkomen, kijken om. ,,Volg dan! Waarom blijven jullie staan?'' Weer luid gejoel en emotionele taferelen, maar de massa verplaatst zich niet. De woede tekent de gezichten.

De politie slaat in paniek nu ook de pers naar achteren. De media hebben hun gereserveerde plek bij het uitverkoren publiek gelaten voor wat die is. Een cameraploeg van het NOS-journaal krijgt klappen van twee agenten. Surinaamse verslaggevers staan in dubio. Ze worden door de menigte uitgelachen. ,,Hé bakara -blanke- met jou willen we niet praten.'' Een overvliegende politiehelikopter lijkt het sein om weer tegen de hekken te duwen en ze een paar centimeter op te schuiven. Een Surinamer die door de linie is gebroken, kruipt aan de andere kant uit de bosjes. Hij slaat zijn pak schoon en neemt plaats naast het hooggeëerd publiek.

Om halfvijf, als de koningin weg is, gevolgd door de politici en de muziekband, gaan de hekken open. Honderden Surinamers drommen zich naar voren, eerst rennend, daarna met opgeheven hoofd de politie passerend. Ze lopen in één lijn naar het inmiddels onthulde standbeeld: tien lange slaven, die naar de poort van de vrijheid lopen. Aan de andere kant van die boog een grote bronzen vrouw die met haar borst naar de hemel reikt. Haar armen ontketend in de lucht.

De Surinamers raken zachtjes het beeld aan. Een zwarte dame pakt de microfoon van het podium. Ze begint droevig te zingen. Het regent zachtjes in het Oosterpark.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden