Protegee van Tusk zal zijn beleid voortzetten

Op ideologische vergezichten en memorabele speeches hoeven de Polen het komende jaar niet te rekenen. De nieuwe premier van Polen, Ewa Kopacz, heeft slechts twee opdrachten: het succesvolle beleid van haar voorganger, Donald Tusk, voortzetten en een verkiezingsoverwinning veiligstellen voor haar centrum-rechtse partij Burgerplatform in november 2015.

De nieuwe Poolse regering werd gisteren beëdigd. De wisselingen - er werden vijf nieuwe ministers benoemd - waren nodig omdat de voormalig premier Tusk en vicepremier Elzbieta Bienkowska topposities in Brussel gaan bekleden. Grote veranderingen zal Kopacz niet doorvoeren. Net als haar voorganger streeft ze naar Europese samenwerking en zal ze voorbereidingen treffen om Polen lid te maken van de eurozone.

Die woorden klinken de voormalig premier Tusk als muziek in de oren. Vanuit Brussel hoopt hij het komende jaar nog enige invloed te kunnen uitoefenen op de Poolse politiek. Dat Kopacz zijn beleid mag voortzetten is voor niemand een verrassing.

De voormalig kinderarts, die al sinds 1997 politiek actief is, behoort tot de steeds kleiner wordende club binnen de partij die zeer loyaal is aan Tusk. Dat heeft onder meer te maken met een voorval in 2005. Toen kreeg de zus van Tusk, Sonia, een beroerte. Arts Kopacz werd betrokken bij haar behandeling en reisde stad en land af op zoek naar het beste ziekenhuis. "Sinds die tijd komt ze met meer weg," zei Janusz Palikot, een linkse parlementariër die een boek schreef over het Burgerplatform, tegen Newsweek.

Ondanks deze voorkeursbehandeling lukte het Kopacz, die twee dochters heeft en gescheiden is, niet eerder een prominente politieke rol op te eisen. Als minister van gezondheidszorg in 2007 kreeg ze veel kritiek te verduren, nadat ze de gezondheidszorg deels privatiseerde en als parlementsvoorzitter - een belangrijke functie in Polen - was ze vaak onzichtbaar.

Van Kopacz als premier wordt vooralsnog niet veel verwacht. De afgelopen jaren heeft Tusk alle macht naar zich toegetrokken en andere politici naar de zijlijn geduwd. Critici verwachten dat Polen vooral zal worstelen met het formuleren van een duidelijk buitenlands beleid en dat is slecht nieuws met de voortdurende crisis in buurland Oekraïne.

Tusk en Radek Sikorski - de minister van buitenlandse zaken die Kopacz vervangt als parlementsvoorzitter - hebben zich in Europa het afgelopen jaar sterk gemaakt voor sancties tegen Rusland en eisten dat de Navo meer zou doen om het oosten van Europa en de Baltische staten te beschermen tegen Russische inmenging.

Kopacz gaf vorige week een speech over de positie van Polen, maar die werd niet al te enthousiast ontvangen. Ze vergeleek Polen met een verstandige vrouw die liever haar kinderen beschermt dan met een geweer om zich heen te schieten. De woorden werden uitgelegd als een poging tot ontspanning in de relatie met Rusland en in Polen is dat geen populair standpunt.

Overigens vatte niet iedereen dat zo op. Enkele analisten zien overeenkomsten met bondskanselier Merkel - geen uitgesproken politica, maar wel een sterke diplomate. Merkel werd ooit afgerekend op het feit dat ze haar economische beleid vergeleek met dat van een zuinige huisvrouw. Nu kijkt heel Europa jaloers naar het Duitse economische succes.

in het nieuws omdat ...

... de nieuwe Poolse premier gisteren haar nieuwe regering presenteerde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden