Prostitutieregels in Amsterdam zijn te vergaand volgens de rechter

Beeld ANP


De burgemeester van Amsterdam, destijds Eberhard van der Laan, mocht voorwaarden stellen aan vergunningen voor raamprostitutiebedrijven op de Wallen. Maar sommige van die voorwaarden gaan te ver en moeten van tafel. Dat heeft de Raad van State (RvS) bepaald. 

De Raad bevestigt dat de tijd dat een werkruimte aan één sekswerker mag worden verhuurd, begrensd is tot zes dagen per week en 11 uur per dag, zoals de gemeente Amsterdam wil. Ook stemt de RvS in met de regel dat raamprostitutiebedrijven intakegesprekken moeten voeren met sekswerkers, om te controleren of zij zelfstandig werken. Die eisen zijn volgend de Raad inderdaad bedoeld om uitbuiting tegen te gaan en goede omstandigheden voor sekswerkers te garanderen, zoals de gemeente Amsterdam beoogt.

De rechter had vorig jaar raamexploitanten en sekswerkers gelijk gegeven toen zij zich keerden tegen wat in hun ogen gemeentelijke betutteling is. Zij beriepen zich op Europese regels over de vrijheid van dienstverlening. Daarop ging de burgemeester in hoger beroep bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Verslag intakegesprekken

Maar in de uitspraak staat ook met welke vergunningsvoorwaarden voor raamprostitutie de gemeente moet inbinden. Zo was een eis in de vergunning dat een verslag van de intakegesprekken beschikbaar moet zijn voor toezichthouders van de gemeente. Dat mag niet schriftelijk worden doorgestuurd en bewaard, aldus de Raad. Gegevens over het professionele seksuele leven van sekswerkers zijn privé.

Ook gaat er een streep door de voorwaarde dat raamexploitanten verantwoordelijk zijn voor overtredingen van de hygiëneregels binnenskamers. Zij hebben daarop geen zicht en kunnen er geen invloed op uitoefenen. Verder is de eis dat een exploitant lopend binnen twaalf minuten aanwezig moet kunnen zijn als een toezichthouder dat vraagt, te verstrekkend. De gemeente Amsterdam wil nog niet reageren op de uitspraak.

Lees ook:

De 'gouden tijd' op de Wallen is voorbij: prostituees kampen met flinke schulden

Lang niet alle prostituees op de Wallen verdienen bakken met geld, zoals het beeld is van de beroemde rosse buurt in Amsterdam. Vrouwen kampen met schulden, die kunnen oplopen van tien- tot zelfs dertigduizend euro. Een raam huren is duur, waardoor sommigen aan een klant netto slechts vijftien euro overhouden.

Bewoners van de Wallen: 'Amsterdam moet af van het imago dat alles kan en mag'

De Wallen zouden een wetteloos gebied zijn, stelde de ombudsman van Amsterdam dit weekend. Hoe ervaren bewoners dat? En waarom wonen ze er eigenlijk? ‘De drukte neem je op de koop toe als je hier naartoe verhuist.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden