Prostitutie legaliseren lost niets op

Amnesty International wil zich gaan inzetten voor de volledige decriminalisering van prostitutie. Dat houdt in dat prostituees, klanten, bordeelhouders en pooiers niet strafbaar zijn. Volgens Amnesty kan alleen op deze manier de positie van prostituees worden verbeterd.

Decriminalisering van de prostituees is belangrijk en zou in alle landen in de wereld moeten worden doorgevoerd. Daarover verschillen wij niet van mening. Een prostituee, of ze nou wel of niet gedwongen wordt door een pooier, door armoede of andere omstandigheden, mag nooit strafbaar zijn. Punt.

Maar volledige decriminalisering biedt mensenhandelaren vrij spel. Laten we niet naïef zijn over de realiteit van de seksindustrie. Prostitutie en criminaliteit zijn overal ter wereld sterk met elkaar vervlochten. Nederland hoopte met de legalisering vijftien jaar geleden een schone, 'legale' prostitutiebranche te krijgen, waarin criminaliteit niet voorkomt. De praktijk leert dat dit niet gelukt is: in de legale sector is nog steeds op grote schaal sprake van intimidatie, geweld en misbruik. Van kinder- en mensenhandel.

Daarbij heeft legalisering en decriminalisering ook een ander effect: het normaliseert. Het mag van de wet, dus het is oké. Samen met seksualisering en pornoficatie creëert het een samenleving waarin de boodschap is dat het normaal is dat de een het lichaam van de ander gebruikt en koopt. Een samenleving waar de toegankelijkheid van seksueel geweld op internet meer vraag creëert naar seksuele handelingen, waardoor de kans op uitbuiting toeneemt. En waar de pooier er vervolgens met de buit vandoor gaat. De verhalen van de vaak jonge slachtoffers van deze harde realiteit leren ons dat het een duistere wereld is, waar de rechten van prostituees geen enkele rol spelen.

Volledige decriminalisering van de prostitutie zal de wantoestanden in de seksindustrie niet oplossen. Het zal sekswerkers niet beschermen en zal alleen maar meer slachtoffers brengen, waar ook ter wereld.

'We campaign for a world where human rights are enjoyed by all', luidt de slogan. Amnesty, doe dat. Bescherm de mensenrechten van jongens en meisjes, mannen en vrouwen die vastzitten in de prostitutie. Niet die van hun pooiers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden