Prostituee Amsterdam is nu aan zet

Amsterdam doet er alles aan om foute figuren uit de prostitutie te weren. Geen middel liet de stad onbenut, maar nu ligt de bal bij de prostituees.

De nota ’Prostituee v/m Amsterdam, weerbaar en zelfstandig’ die de Amsterdamse wethouder Marijke Vos deze week presenteerde, is het derde rapport op rij over dit onderwerp.

De eerste kwam uit de Amsterdamse gemeenteraad, van de PvdA-leden Schaapman en Assante. Zij schetsten de situatie, beschreven wat er allemaal in de branche gebeurt, wat onaanvaardbaar en verwerpelijk is en wat moet worden aangepakt. Tot een officieel standpunt dat de prostitutie moreel verwerpelijk is, kwam het nooit. De gemeente nam de inhoud van de nota echter wel ter harte.

De tweede nota –eind 2007– kwam van PvdA’ers burgemeester Job Cohen, wethouder Lodewijk Asscher en Els Iping, voorzitter stadsdeel Centrum, waar de Wallen deel van uitmaken. Het Wallengebied moet op de schop, vinden zij, en prostitutie moet plaatsmaken voor onder meer hoogwaardige horeca. Raamprostitutie mag alleen nog op de Oudezijds Voorburgwal. Er kwamen vooral plannen uit voort voor handhaving met als vraag: hoe kan Amsterdam prostitutie terugdringen?

Door het opkopen van de miljoenen kostende prostitutiepanden van de grootste seksondernemer op de Wallen Charles Geerts bijvoorbeeld. Of door de wet Bibob, die het kaf van het koren binnen de seksindustrie scheidt, door te screenen op integriteit. Daaruit voortvloeiend moeten escortbedrijven tegenwoordig ook een vergunning aanvragen Deugen de antecedenten van de aanvragende ondernemer niet, dan wordt de vergunning geweigerd.

Iedereen vroeg zich na verschijnen van die tweede nota af wat er dan met de prostituees gaat gebeuren. Het college van b. en w. broedt daar nog op, was het antwoord.

Tot deze week. Toen presenteerde GroenLinks-wethouder Marijke Vos plannen om de rechtspositie en arbeidsomstandigheden van prostituees in Amsterdam te verstevigen: strengere vergunningregels, meer toezicht op de sekssector, meer hulpverlening en opvang en intensieve begeleiding voor sekswerkers die uit het vak willen stappen. Vos streeft ernaar om alle prostituees weerbaar te maken en onafhankelijk hun werk te laten doen.

Amsterdam neemt de aanpak van foute prostitutie serieus. De tippelzone aan de Theemsweg werd gesloten, Bibob-procedures zorgden voor sluiting van verschillende ondernemingen –zoals Yab Yum– nadat hun vergunningen werden ingetrokken of geweigerd en politie en justitie handhaven strakker in het illegale deel van de sector. Nu het arsenaal is gecompleteerd met volwaardige hulpverlening, voorlichting en nóg strengere eisen aan een exploitatievergunning, kan de gemeente niets méér doen. Voor wat Amsterdam niet kan, heeft wethouder Vos het Rijk dringend om hulp verzocht.

De bal ligt nu bij de rijksoverheid, bij de landelijke politiek die meer beleid moet maken om de branche inzichtelijker te maken. Maar de belangrijkste rol is weggelegd voor de prostituees zelf die, als ze niet onder druk of dreiging staan, nu zelf kunnen beslissen of ze de branche willen opschonen, of niet. Want als zij niet willen meewerken, komt er niets van al die plannen terecht en blijft de weerbaarheid en onafhankelijkheid voor alle prostituees een utopie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden