Prostaatoperatie prins Claus

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Bij prins Claus is gisteren in Hamburg de prostaat weggenomen. De uroloog-chirurg prof. dr. R. Tauber, met wie hij is bevriend, verrichtte de operatie, die volgens de Rijksvoorlichtingsdienst succesvol is verlopen.

Volgens Tauber maakt de prins het goed. Claus moet 10 tot 15 dagen in het ziekenhuis blijven. Hij ligt in een aparte vleugel van het rustig gelegen Allgemeines Krankenhaus 'Barmbek.' Vorige week was daar bij onderzoek een kwaadaardig gezwel ontdekt in de prostaatklier van de 71-jarige prins. Toen zou al zijn besloten tot een spoedige operatie. Het gezwel 'was nog in een stadium waarin het goed te opereren was', zei de arts na de operatie.

Maandag doken geruchten en speculaties op toen Claus plotseling een afspraak afzegde. Een uur voor een prijsuitreiking in Leeuwarden zegde hij af om 'dringende persoonlijke redenen', zoals de Rijksvoorlichtingsdienst liet weten. Die mistige formulering leidde tot vraagtekens en speculaties.

De RVD was gisteren iets mededeelzamer. De prins heeft zelf voor behandeling in Duitsland gekozen, meldde de dienst. “Het was een persoonlijke keuze van de prins op basis van vriendschap.”

Koningin Beatrix volgde gisteren gewoon haar agenda, voorzover bekend. 's Ochtends ontving ze de informateurs en 's middags verrichtte ze een opening in Dronten.

Prostaatkanker is een veel voorkomende vorm van kanker bij mannen. Bij tijdige ontdekking is de aandoening goed te genezen. Slechts drie op de 10 000 mannen sterft eraan. (Bij longkanker is dat een op de duizend mannen). Het is typisch een ziekte van oudere mannen. De meeste mannen sterven mét hun prostaatkanker, niet áán hun prostaatkanker, wordt wel gezegd.

Claus' schoonvader, prins Bernhard (87), is vorige maand geopereerd wegens een prostaataandoening. Bij hem was alleen sprake van de onschuldiger prostaatvergroting, een heel gewone aandoening bij oudere mannen die op den duur het plassen moeilijk maakt.

De prostaat, een mannelijk geslachtsorgaan, ligt onder de blaas, om de urinebuis heen. Deze klier maakt een vloeistof die de spermacellen beschermt tegen de zure omgeving van de vrouwelijke vagina.

Prins Claus leek de laatste jaren redelijk gezond, na een lange ziektegeschiedenis. Sinds 1982 lijdt hij aan depressies die te maken hebben met de ziekte van Parkinson, wat pas in 1991 bekend werd gemaakt. Hij bezocht een reeks van klinieken. Pas sinds hij in 1994 in Houston werd behandeld, lijkt het echt beter met hem te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden