Spoor

ProRail: spoorlopen is een flinke kostenpost en levensgevaarlijk

Een oproep om 1,5 meter afstand te houden op Den Haag Centraal Station. Beeld ANP
Een oproep om 1,5 meter afstand te houden op Den Haag Centraal Station.Beeld ANP

Ruim een op de drie vertragingen op het spoor (36 procent) wordt veroorzaakt door mensen die, al dan niet bewust, over of langs het spoor lopen.

ANP/Redactie

Omdat machinisten dan langzamer moeten gaan rijden of hun trein moeten stilzetten, zijn reizigers te laat op hun bestemming. Ze missen volgens spoorbeheerder ProRail daardoor bijvoorbeeld een vlucht of ze verschijnen te laat op hun werk.

Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) is de maatschappelijke schade door spoorlopers minstens 140 miljoen euro.

Het aantal treinstoringen door spoorlopen neemt, na een aanvankelijke daling, weer toe: vorig jaar met ruim drie procent ten opzichte van 2018. ProRail start dinsdag met de campagne Spoorlopen? Het heeft meer gevolgen dan je denkt! "Laat je hond niet uit bij het spoor, het heeft meer gevolgen dan je denkt", aldus de spoorbeheerder in de campagne.

Wildplukkers

Spelende kinderen, hardlopers en bijvoorbeeld wildplukkers die in de buurt van het spoor naar bramen zoeken, lopen bovendien het gevaar aangereden te worden door een trein.

ProRail heeft de afgelopen jaren veel gedaan om spoorlopen tegen te gaan: zo zijn langs het spoor sloten gegraven en hekwerken neergezet. Ook wordt het spoor in de gaten gehouden door boa's (handhavers) en met beveiligingscamera's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden