’ProRail heeft wissels verwaarloosd’

Besneeuwde sporen, zondagmorgen bij het station van Dordrecht. ( ANP) Beeld
Besneeuwde sporen, zondagmorgen bij het station van Dordrecht. ( ANP)

Niet de sneeuw, maar achterstallig onderhoud aan spoorwissels is de grootste veroorzaker van de problemen op het spoor. ProRail heeft de spoorwissels jarenlang verwaarloosd. Nu er achterstallig onderhoud weggewerkt moet worden, is er te weinig gekwalificeerd personeel.

Alwin Kuiken

Dat stellen de drie – enige – Nederlandse fabrikanten van de wisselverwarmers waarvan ProRail er in de afgelopen maanden bijna 2300 verving. Die systemen moeten voorkomen dat wissels vastvriezen. Maar vorig jaar, en dit weekeinde opnieuw, zorgden haperende wissels voor veel oponthoud op het spoor. Er zijn in totaal een kleine 9000 verwarmde wissels. Het is opvallend dat de bedrijven, Pintsch Aben, Adhetic en Heatpoint, kritiek uiten omdat ProRail hun grootste afnemer is.

„We moeten voorzichtig zijn”, erkent Wolter van Houten van Heatpoint, een specialist in spooronderdelen uit Bodegraven. Vanwege de uitzonderlijke situatie, wil hij toch wel wat zeggen. „Soms komen wij aan het spoor onderdelen tegen, waarvan je verbaasd bent dat het nog werkt. Elektronica van wisselverwarmers bijvoorbeeld. Dat moet je preventief vervangen, en niet pas als het stuk is.”

Veel van die verwarmers waren over de ’houdbaarheidsdatum’ van achttien jaar heen, toen ze de afgelopen maanden werden vervangen. Dat is volgens de directeuren van de drie bedrijven mogelijk omdat onderaannemers van ProRail met prestatiecontracten werkten. Zolang alles werkt, krijgen ze betaald, of er nu goed onderhoud is gepleegd of niet.

„ProRail legde het risico bij een commercieel bedrijf neer en dat was onverstandig”, betoogt Ronald Molenbroek, bedrijfsleider van de Nederlandse afdeling van het Duitse spoorinfrabedrijf Pintsch Aben. ’Wij garanderen beschikbaarheid van het spoorverkeer in het winterseizoen’, staat er op hun website. „Nee, wij halen dat niet weg, zoals ProRail en de NS dat met hun reclame deden”, zegt Molenbroek. „Wij leveren goed spul, maar als ze het niet onderhouden, dan gaat het stuk.”

Zijn concurrent Van Houten van Heatpoint ergert zich zo aan het slechte onderhoud, dat hij ProRail heeft gevraagd om het zelf te mogen doen. „Onze naam staat wel op die systemen.” Pas toen de problemen vorig jaar duidelijk werden – na 41 dagen sneeuw – begon bij de drie leveranciers de telefoon te rinkelen.

„ProRail heeft zo lang bezuinigd, dat iedereen die in het verleden iets met wisselverwarmers heeft gedaan van stal wordt gehaald”, zegt directeur Ron Brouwers van Adhetic. . Het stoort hem bovendien dat de eerste bestellingen pas in de zomervakantie kwamen. „In februari wisten ze al dat het nodig was. Maar door al dat vergaderen, duurde het zo lang. ”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden