’Propaganda-machine kwam traag op gang’

Conny Mus (55), correspondent in Israël voor ’RTL Nieuws’, ging vooral op zoek naar de verhalen van gewone mensen. „Ik zie mezelf als een oplettende toerist die registreert wat hij meemaakt. Met dat verschil dat de meeste toeristen zich doorgaans niet in oorlogsgebieden begeven. Ik probeer zoveel mogelijk af te gaan op de verhalen van de gewone mensen. Die werkwijze heb ik ook in de afgelopen weken toegepast en ik denk dat het goed is gelukt om de situatie eerlijk in beeld te brengen.”

Hij werkt sinds 1989 als correspondent in Israël. „Mijn taak was de Israëlische kant van het verhaal te vertellen. Waar vielen de bommen? Wat doet het met de mensen daar? Hoe wordt er gereageerd? Ik zat in het gebied waar de Hezbollah-raketten vielen, in het noorden van Israël langs de grens met Libanon. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk de sfeer weer te geven. Door gewoon met mensen te praten. Het was niet ongevaarlijk. In dat gebied zijn zo’n 3500 raketten neergekomen, soms op enkele honderden meters bij mij vandaan. Dan denk je wel eens: wat doe ik hier eigenlijk?”

„Wat in deze oorlog opviel, is dat de Israëlische propagandamachine laat op gang kwam. Het verliep heel chaotisch. Nu trek ik me doorgaans niet zo veel van die machine aan. Vaak gaat Israël heel gelikt te werk: prima faciliteiten voor de pers, volop woordvoerders, keurige infomappen. Ik probeer dat te vermijden. Aan gewone mensen heb je het meest. In de afgelopen weken heb ik slechts één keer een legerwoordvoerder voor de camera gehad.”

„Al een jaar of vijftien werk ik niet meer met lokale camerateams. Een Israëlische cameraman of editor zal altijd proberen om je reportage te beïnvloeden. Dat heb ik vaak zat meegemaakt. Dan wilden ze bepaalde beelden niet in de reportage verwerken of bepaalde situaties niet filmen. Ik heb de afgelopen maand met een Europees team gewerkt. Dat ging prima.”

„Wat moeilijk is aan het correspondentschap in Israël is dat je berichtgeving echt áltijd felle reacties oproept. En als het oorlog is, wordt dat nog erger. Het is of te veel anti- of te veel pro-Israël. Dat is niet altijd even aangenaam. Niet zelden gaan die reacties gepaard met bedreigingen. Maar ja, ook dat laat ik maar gewoon van me afglijden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden