'Pronkprelaat' na een week wachten toegelaten bij paus

In Duitsland laait discussie op over rijke katholieke kerk

Meer dan een week moest bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst op zijn afspraak met de paus wachten. Gisteren had paus Franciscus eindelijk tijd voor de omstreden 'pronkprelaat'. De Duitse bisschop moest zich in Rome verantwoorden voor de verbouwing van de bisschoppelijke residentie.

Weliswaar staat er nu een prachtig opgeknapt paleis in de stad Limburg aan de Lahn, maar over de kosten van 31 miljoen euro (zes keer zoveel als afgesproken) is zelfs de paus vertoornd. Net als veel Duitse gelovigen.

Waarover de kerkvorst en zijn ondergeschikte twintig minuten lang met elkaar spraken, is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat de Duitse bisschop, die niet van plan is om zijn ambt zonder slag of stoot op te geven, zijn toekomst in handen van de paus heeft gelegd. Een kerkelijke commissie onderzoekt inmiddels de kosten van het luxe bouwproject.

Ondertussen heeft de kwestie in Duitsland tot de vraag geleid of de kerk niet veel te veel geld te besteden heeft. De verleidingen voor een man met een dure smaak zijn immers groot in een kerk die bulkt van het geld. Anders dan in Nederland, waar de kerken afhankelijk zijn van vrijwillige giften van kerkleden, regelt in Duitsland de belastingdienst de kerkelijke bijdrage.

Van de loonbelasting die iedere katholieke of protestantse Duitser betaalt, wordt in de regel 9 procent automatisch doorgesluisd naar de kerkelijke schatkist.

Op die manier haalde de katholieke kerk vorig jaar 5,2 miljard euro binnen, zo blijkt uit cijfers van de Duitse bisschoppenconferentie. Het totale bezit van de kerk houden de boekhouders van de Duitse kerk angstvallig geheim, maar het wordt geschat op 170 miljard euro.

Het beeld van geestelijken die zich als zonnekoningen laten verzorgen is funest voor het imago van de kerk.

In dezelfde periode dat bisschop Tebartz-van Elst een exclusieve badkuip van 15.000 euro uitzocht voor een van zijn privé-vertrekken in Limburg, kwam in dezelfde stad de katholieke hulporganisatie Caritas in de rode cijfers, waardoor de ambitie over een tijdje wellicht moet worden teruggeschroefd.

In het bisdom Limburg van Tebartz-van Elst hebben inmiddels zo'n 4500 gelovigen een protestbrief ondertekend. Ze vinden dat hun bisschop weg moet.

Netanjahoe niet bij paus
Terwijl paus Franciscus wel tijd inruimde voor de geldverkwistende priester, ziet hij morgen af van een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe. Medewerkers van Netanjahoe meldden vorige week dat de premier tijdens een reis naar Rome ook een ontmoeting met de paus zou hebben. Er waren echter geen concrete afspraken met het Vaticaan gemaakt. Een poging om de ontmoeting alsnog op de pauselijke agenda te krijgen, mislukte. Het protocol van de kerkelijke staat zou te complex zijn om binnen een week een ontmoeting met de paus te regelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden