Pronk wil 'netwerksteden'

DEN HAAG - In Nederland ontstaan vijf grote 'netwerksteden' die van een goed openbaar vervoer moeten worden voorzien. In de diverse centra van deze steden moet meer in de hoogte en ondergronds worden gebouwd. De oude binnensteden moeten behouden blijven door hun culturele identiteit te versterken.

Dit staat in het vertrouwelijke concept van de zogeheten houtskoolschets die half januari in de ministerraad wordt behandeld. In de schets, die al in het regeerakkoord was aangekondigd, geeft minister Pronk zijn visie op de ruimtelijke inrichting van Nederland.

De nota beschrijft het ontstaan van netwerksteden op regionaal niveau. De oude binnenstad van Amsterdam bijvoorbeeld groeit uit tot één samenhangend geheel met (de centra van) Amsterdam-Zuid, Amsterdam-Zuidoost, Schiphol, Haarlem, Zaanstad, Almere en het Gooi. “De netwerkstad wordt één woning- en arbeidsmarkt. Daarvoor is een compleet aanbod nodig van woon- en werkmilieus en van voorzieningen voor de wisselende en gevarieerde vraag van bewoners en ondernemers.” Soortgelijke stedelijke netwerken ontstaan volgens de schets in het zuiden van de Randstad, in de regio Midden-Utrecht, rond het knooppunt Arnhem-Nijmegen en in Zuidoost-Brabant.

Het begrip compacte stad, waar de vorige vrom-minister De Boer aanhanger van was, komt in de nota niet meer voor. De Boer gaf hoge prioriteit aan het terugdringen van het autoverkeer, onder meer door het plannen van grote nieuwbouwwijken in of net buiten de steden. Ook Pronk heeft grote ambities met het openbaar vervoer, maar erkent met deze beschrijving van de regionale netwerken een bestaande stedelijke ontwikkeling die automatisch verkeer over grote afstanden met zich meebrengt. Volgens stedenbouwkundigen betekent dit een breuk met het beleid van zijn voorgangster en is het zeer de vraag hoe Pronks wens om het autoverkeer in de hand te houden, haalbaar is. Eén woning- en arbeidsmarkt op een dermate grote schaal, levert immers nieuwe vervoersbehoeften op.

- Meer nieuws op pagina 3.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden