Pronk pakt branche aan

Nieuwe vuurwerkbedrijven moeten van minister Pronk (Vrom) verder van andere gebouwen komen te staan dan nu het geval is. Ook mogen ze niet meer zo groot zijn als de huidige depots. De vuurwerkbranche voorziet het einde van hun bedrijfstak als de aanbevelingen van Pronk volgend jaar wet worden voor alle bedrijven.

Sinds de vuurwerkramp in Enschede is de roep om wetgeving over de opslag van vuurwerk groot. Sinds 1991 is daarover door verschillende ministeries vergaderd. Gisteren gaf Pronk gemeenten en provincies advies over vuurwerkopslag in nieuwe bedrijven. Pronk vindt dat grote hoeveelheden professioneel vuurwerk, vanaf 750 kilogram, minimaal 800 meter van woonhuizen en bedrijven moet worden opgeslagen. Voor zulke depots zou een maximumgrens van 6000 kilo moeten gelden. Consumentenvuurwerk in hoeveelheden boven de 100000 kilo moet op minimaal 200 meter van andere gebouwen komen te liggen. Aan de opslag van dat type vuurwerk wordt geen bovengrens gesteld.

De adviezen van minister Pronk gelden alleen voor nieuwe vuurwerkbedrijven. Volgende maand zal de minister een wetsvoorstel ingedienen over vuurwerkopslag dat zal gelden voor de hele bedrijfstak.

Als de adviezen van Pronk zullen gelden als wet voor de hele vuurwerkbranche, zullen vele bedrijven moeten verhuizen of hun opslag aanpassen. Het is nog steeds niet duidelijk wie de kosten daarvan zal dragen.

Bij veel vuurwerkbedrijven bestaat het gevoel dat zij te hard worden aangepakt en niet worden gehoord door het ministerie van vrom sinds de vuurwerkramp in Enschede. Voorzitter Arntz van branchevereniging PVPT zegt niet verbaasd te zijn over de adviezen van de minister. Arntz: ,,Als deze maatstaven gaan gelden voor alle bedrijven, houdt het voor ons op. Na de ramp in Enschede heeft Pronk altijd gezegd dat wat hem betreft alle vuurwerkbedrijven weggaan. Dit is de invulling ervan. Ik ken geen bedrijf in Nederland dat aan deze eisen voldoet. Het betekent in de praktijk dat handel en opslag in het buitenland moet plaatsvinden. Bij evenementen moet het dan naar Nederland worden gereden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden