Pronk: Bouwen in randen Groene Hart

Glastuinbouwbedrijven moeten verdwijnen, de randen van het Groene Hart mogen bebouwd en Lelystad en Almere kunnen buiten hun dijken huizen neerzetten. Met deze maatregelen kan de bevolkingsgroei in het westen van het land worden opgevangen.

Dit schrijft minister Pronk (vrom) in het concept van zijn vijfde nota ruimtelijke ordening waar al maanden op wordt gewacht. In mei zei Pronk nog dat de Randstad al zo vol is, dat de 'overloop' naar Almere en Brabant zou moeten uitwijken. Nu wil hij dat alle landsdelen (west, oost, zuid en noord) ruimte maken voor hun eigen groei. Hiermee negeert hij de wens van de door hem geraadpleegde burgers in het westen, die vinden dat de Randstad vol is en de voorkeur geven aan extra ruimte voor natuur en recreatie.

Pronk wil de Randstad omsmeden tot de zogeheten Deltametropool, een groot gebied (inclusief Dordrecht en Almere) waarin alle voorzieningen 'in samenhang' moeten worden ontwikkeld. Vooral in deze Deltametropool moeten de extra huizen en arbeidsplaatsen komen. Eenderde deel hiervan moet worden ondergebracht in bestaand bebouwd gebied. ,,Gelet op de milieu-eisen en de hoge kosten die op bepaalde plaatsen gemaakt moeten worden, zal dit niet eenvoudig zijn'', erkent de minister.

Nog eens eenderde gaat vooral ten koste van het Groene Hart. Aan de randen van dit beschermde gebied geeft Pronk toestemming voor bebouwing; hij noemt de Zuidplaspolder (de zone Rotterdam-Zoetermeer-Gouda) en het zuidoostelijk deel van de Haarlemmermeer. Het laatste eenderde deel in deze Deltametropool wordt ondergebracht aan de randen van steden of dorpen, onder andere in Almere. Hiervoor moet 1000 tot 1500 hectare in de glastuinbouw verdwijnen. ,,Benutting van de bollenstreek kan voor verstedelijking niet worden gemist'', schrijft Pronk. Een deel van deze bedrijven zal naar nieuwe glastuinbouwlocaties in andere delen van het land moeten uitwijken. In Emmen, Berlikum, IJsselmuiden, Bergerden, Moerdijk en Nieuwdorp wil Pronk 'duurzame' glastuinbouw-locaties inrichten.

In het IJmeer zal Pronk grootschalige stedelijke ontwikkelingen weren. Wél staat hij 'onder voorwaarden' kleine buitendijkse locaties toe in Almere en Lelystad, mits deze met de aanleg van nieuwe natuur worden gecompenseerd. Dit is opmerkelijk, omdat deze locaties op groot verzet stuiten -in de polder is toch ruimte genoeg op het land- en de commissie Waterbeheer recent nieuwe bebouwing in het water heeft ontraden.

In de Deltametropool moet zowel voor natuur als voor water 5000 hectare extra worden vrijgemaakt, vindt Pronk. Om te voorkomen dat het open karakter van het poldergebied wordt aangetast, laat hij onderzoeken of hij hoogbouw kan beperken.

Pronk besteeds slechts enkele alinea's aan de vraag hoe de Deltametropool moet worden bestuurd. Deskundigen geven de realisatie van zo'n metropool weinig kans omdat locale en provinciale bestuurders steeds proberen elkaar vliegen af te vangen en hun eigen lobby laten prevaleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden