Promoveren nauwelijks aantrekkelijk voor studenten

AMSTERDAM - Steeds minder studenten willen promoveren. Vacatures staan lang open of worden pas vervuld doordat universiteiten in het buitenland zoeken.

Van onze redactie onderwijs

Dit schrijft het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) in een brief aan staatssecrateris Rutte en de Tweede Kamer. Het PNN benadrukt dat door slechte loopbaanperspectieven steeds minder studenten willen promoveren.

PNN-voorzitter M. van Ballegooijen: ,,Minder dan een derde van de promovendi kan wetenschappelijk carrière maken, de rest moet uitstromen naar het bedrijfsleven of een maatschappelijke instelling. Die selectie vindt pas heel laat plaats. De uitvallers moeten dan als ze halverwege de dertig zijn nog als starter de arbeidsmarkt op.''

Al in 2000 bleek uit onderzoek van de Tweede Kamer dat een wetenschappelijke carrière niet erg aantrekkelijk meer is. Volgens Van Ballegooijen hebben overheid en universiteiten sindsdien weinig ondernomen om de situatie te veranderen: ,,De overheid geeft jaarlijks een 'vernieuwingsimpuls' voor jonge onderzoekers, maar op ruim 2000 promovendi krijgen maar 80 een subsidie. Dat aantal moet uitgebreid worden.''

Daarnaast zouden promovendi voorbereid moeten worden op een carrière in het bedrijfsleven. Van Ballegooijen: ,,De overheid dient een nieuw financieringsstelsel te ontwikkelen waarin niet het onderzoek, maar de praktische toepassing ervan centraal staat.'' Ook de universiteitenvereniging VSNU wil het promotiestelstel op de schop nemen, zo liet zij weten. Promovendi zouden niet meer met een arbeidscontract moeten promoveren, maar via een beurs. De PNN is tegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden