Promovendi vormen volleybaltop

Rivo uit Rijssen en Taurus uit Houten hebben geen boodschap aan kritiek op bedroevend spelniveau

RIJSSEN - Het is dat het affiche op de deur van de kille Reggehal over dé volleybaltopper in de eredivisie repte, anders was de argeloze bezoeker er zaterdag waarschijnlijk met een grote boog omheen gelopen. Dat was achteraf misschien niet eens zo'n slecht idee geweest. Het spel van Rivo Rijssen en Taurus uit Houten was het aanzien nauwelijks waard.

Het is het beste wat de eredivisie momenteel te bieden heeft, Rivo en Taurus. De nummer drie tegen de koploper. De twee clubs kwamen vorig seizoen nog uit in de topdivisie; Rivo als kampioen, Taurus als nummer twee. De Houtense formatie verdiende promotie vanwege het failliet van eredivisionist Orion uit Doetinchem. Na zes speelronden vormen beide bescheiden verenigingen de top van het Nederlandse volleybal.

Maar aan het niveau was dat zaterdag in Rijssen nauwelijks af te lezen. Rivo en Taurus grossierden in fouten. Passes die niet begrepen werden, netfouten, misverstanden in de communicatie; het waren er te veel om op te noemen. De lachers in de hal hadden een leuke middag. De volleyballiefhebbers nauwelijks.

Aanvoerder Bert Sturkenboom van Taurus hield zich van de domme. "Welke fouten?", was zijn wedervraag. Dat Taurus met uitzondering van de eerste tien minuten op een stuurloos vehikel leek, wuifde de Houtense routinier weg. "We hebben niet slecht gespeeld." Taurus werd in Rijssen op een 3-0 nederlaag getrakteerd, de eerste deze competitie. Sturkenbooms ontkenning was ergens wel begrijpelijk. Zijn ploeg is jong en onervaren. Met zijn 28 jaar is de spelverdeler en international een van de weinigen met routine.

Ook Rivo-trainer Hans Bruins had geen boodschap aan de kritiek. "Het was van een behoorlijk niveau. Wij zijn thuis goed overeind gebleven tegen de koploper." Kribbig werd de toon in Bruins' stem toen hem werd gevraagd of dit het beste is wat de eredivisie te bieden heeft. "Voor mij is het glas half vol, niet half leeg. Ik ben bezig met ons eigen niveau, niet dat van de eredivisie."

Het is een gevoelig thema, bij beide promovendi. De flitsende seizoensstart van Taurus en Rivo is de voorbije weken uitgelegd als een teken van de toegenomen schraalheid in het Nederlandse topvolleybal. Je kunt de twee nieuwkomers de 'teloorgang van het Nederlandse volleybal', aldus het programmaboekje van Rivo, niet aanrekenen. Het is de bond, de NeVoBo, die zich achter de oren moet krabben waarom de beste volleyballers sinds jaar en dag hun heil in het buitenland zoeken.

"Beide teams voegen echt wel iets toe aan de competitie", verweert Sturkenboom zich. "Onze eigen jeugdopleiding, ons enthousiasme." "Tien jaar geleden was het niveau echt niet beter dan nu", meent Rivo-teammanager Gerrit ter Harmsel. "Allebei low-budget, drijvend op contributie en beperkte sponsorgelden. Dat is iets om trots op te zijn."

Sturkenboom wacht na afloop van de zeperd in de ijskoude Rijssense sporthal lang op zijn trainingsjack. "Waarschijnlijk geen geld voor de energierekening", merkt de aanvoerder van Taurus gevat op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden