Promovendi verzetten zich tegen nieuwe, kortere contracten

PETRA VISSERS en REDACTIE ONDERWIJS & OPVOEDING

Promovendi moeten in opstand komen, vindt voorzitter Rolf van Wegberg van het landelijke Promovendi Netwerk Nederland (PNN). Neem bijvoorbeeld geen genoegen met contracten korter dan vier jaar, zegt hij vandaag bij de presentatie van een actieplan vol verbeteringen.

"Veel startende onderzoekers hebben de neiging om alles maar te accepteren", ziet Van Wegberg. "Want ja, voor jou tien anderen. Maar als wij hier gewoon niet meer mee akkoord gaan, dan moet de situatie wel veranderen."

Universiteiten willen promovendi steeds vaker contracten aanbieden van twee of drie jaar, in plaats van de gebruikelijke vier jaar. Een deel van het promotieonderzoek moeten ze dan doen tijdens hun masteropleiding. Dat betekent vaak dat ze alvast een onderzoeksvoorstel schrijven om geld aan te vragen. Of hun masterscriptie dienst als startpunt voor een groter onderzoek.

Het is het PNN een doorn in het oog, want ook binnen vier jaar lukt het slechts een kwart van de promovendi om zijn proefschrift in te leveren. De rest sukkelt door op tijdelijke contracten, vraagt een ww-uitkering aan om verder te schrijven, of moet in de avonduren naast een andere baan zijn titel binnenslepen.

"Dan weet je dus dat vier jaar erg krap is, en dan ga je daar als universiteit nóg onder zitten", zegt Van Wegberg. "Daarmee schuif je de kosten voor promoveren steeds meer op de promovendus zelf. Terwijl de universiteit uiteindelijk wel geld krijgt voor elk proefschrift dat af is. Ik vind dat niet oké."

Het lukt de ene universiteit beter om promovendi binnen vier jaar aan een proefschrift te helpen dan de ander. "Waar dat precies aan ligt weet ik niet. Maar het zal te maken hebben met de begeleiding", zegt Van Wegberg. "De universiteiten waar het beter gaat, hebben daar vaak over nagedacht en in geïnvesteerd. Dat heeft effect."

In het actieplan dat vandaag wordt gepresenteerd staat ook dat promovendi altijd werknemer zouden moeten zijn, terwijl er juist een experiment is gestart om ze aan te nemen als student. Van Wegberg: "Nederland heeft de ambitie om bij de meest innovatieve kenniseconomieën ter wereld te behoren. Dan moet je niet beknibbelen op de positie van promovendi."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden