'Promo-taks is verkapte boete'

BAARN - Een belasting op de promotie van geneesmiddelen, zoals onlangs geopperd door minister Hoogervorst (volksgezondheid) is niets anders dan een verkapte boete voor de farmaceutische industrie.

Dat zegt Eric Cornut, presidentdirecteur van geneesmiddelfabrikant Novartis in Frankrijk. De maatregel heeft volgens hem geen drukkend effect op de omzet van merkmedicijnen, zoals Hoogervorst hoopt. Althans, dat is niet zo in Frankrijk, waar sinds 1983 een 'promo-taks' bestaat.

Cornut sprak in Baarn tijdens een symposium, georganiseerd door een advocatenkantoor. De farmaceutische industrie in Nederland is bang dat Hoogervorst zijn plan voor een promo-taks ook echt gaat uitvoeren. Cornut droeg gisteren munitie aan om de ballon bij voorbaat door te prikken. ,,In Frankrijk is de promotaks mislukt als middel om het aantal recepten voor geneesmiddelen terug te dringen. De belasting wordt nog slechts gehandhaafd om een platte financiële reden: het spekken van de staatskas”, aldus Cornut. De belasting wordt volgens de Franse fabrikant aan de industrie opgelegd als een soort boete, ook al omdat de kosten niet aftrekbaar zijn. ,,Wij vragen ons af waarom de farmaceutische industrie in Frankrijk slechter wordt behandeld dan de tabaks-of de wapenindustrie.”

De belasting op de promotie van medicijnen bracht in Frankrijk vorig jaar ongeveer 180 miljoeneuro op en zal dit jaar 300 miljoen euro opleveren. Maar de promotiekosten bleven in de afgelopen vijf jaar in verhouding gelijk, aldus Cornut.

Kamerlid Agnes Kant (SP) toonde zich tijdens de bijeenkomst geen voorstander van een promotaks. Zij bepleitte de vorming van een onafhankelijke autoriteit, die patiënten zou moeten voorlichten over medicijngebruik. ,,De farmaceutische industrie kan dan al de miljoenen die nu aan de promotie worden besteed, daarin stoppen.” Ook Jan Broeren van zorgverzekeraar VGZ pleitte voor een onafhankelijker voorlichting van artsen. ,,De industrie stuurt en beïnvloedt op grote schaal. Artsen krijgen betaald voor het omzetten van patiënten op andere geneesmiddelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden