PROMINENTEN DOEN HUN DAS AF

De das, de shawl (sjaal) en de strik zijn een beetje passe. Hoog tijd dus om 'm van de hand te doen. Dat levert meteen een fraaie veiling op. Morgen, in het Amsterdamse veilinghuis De Eland, gaat een tramlading dassen, shawls en strikken onder de hamer van een indrukwekkende lijst bekende Nederlanders, artiesten, royalties en politici.

De opbrengst van de veiling besteedt de Rotary Club Hilversum-West, die het idee bedacht, aan niets meer of minder dan de water- en elektriciteitsvoorziening in een leprozenkolonie op het toeristeneiland Bali.

Er gaan eigendommen ter veiling van artiesten als Anita Meijer, Lee Towers en Rob de Nijs, politici als mr. A. A. M. van Agt, H. Wiegel, H. van den Broek en R. Lubbers (zijn speciale Leonidas hockeydas), tvsterren als Rudi Carrell, Ted de Braak en Henny Huisman, sporters als de gebroeders Van de Kerkhof, Jan Janssen, Ada Kok, Anton Geesink en Sjaak Swart en echte prominenten als president Bush en bondskanselier Kohl, minister Pronk en president Soeharto.

De veilingcatalogus biedt een aardig inkijkje in wat de Nederlandse prominentia zoal van de hand wenst te doen. Jan des Bouvrie stelt een strik ter beschikking en de catalogus meldt zeer ten overloede dat de meubelmaker het ding droeg "tijdens diverse party's" . Er zijn ook trivialia bij: de das van zanger Gerard Joling werd gedragen tijdens een tv-opname in Japan, Trosdirecteur Cees den Daas droeg zijn strik "tijdens het Pavarotti-concert in Rotterdam, 1 september 1991" en wat te denken van de das van Adriaan van Dis, "gedragen tijdens kerst 1990" .

Interessanter, want anekdotisch, zijn de gehavende das van Willem Duys, "in een Voor de vuist weg door Ringo Starr afgeknipt" , de das van Wim Kok, "gedragen tijdens het PvdA-congres in Nijmegen, 28 september 1991" , de eerste das die Jan Cremer ooit droeg en een das van Prins Bernhard, die volgens de catalogus aanwezig is geweest bij "gezellige informele ontvangsten."

Sommige donaties roepen vragen op. Amanda Spoel ('gaat u mee?') laat de shawl veilen die zij kreeg van haar moeder. De catalogus meldt dat zij het geschenk droeg "tussen 1978 en 1991" . Waarom daarna niet meer? Of de das van Sjaak Swart: "gedragen tijdens Europacupwedstrijden" ? En Mies Timp-Bouwman schenkt de "eerste en laatste door haarzelf gebreide das, ideaal model voor tuinwerkers" .

De Eland is gevestigd aan de Elandsgracht 68 in Amsterdam. Tussen tien en twee uur kunnen de kijkers zich morgen vergapen aan wat het veilinghuis Celebrity Ties noemt en vanaf kwart over twee is het bieden geblazen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden