Prominenten achter Van Agt in strijd voor Palestijnen

Er is steeds meer steun voor oud-premier Dries van Agt in zijn strijd voor de rechten van Palestijnen in het Israëlisch-Palestijns conflict. In een donderdag opgerichte stichting, The Rights Forum, spreken allerlei prominenten zich uit voor het door Van Agt voorgestane „rechtvaardige Midden-Oostenbeleid".

Steun is er van oud-ministers en politieke prominenten als Hans van den Broek, Pieter Kooijmans, Frans Andriessen, Laurens-Jan Brinkhorst, Klaas de Vries, Hedy d'Ancona en Tineke Lodders. Ook wetenschappers en internationaal rechtsdeskundigen als Paul de Waart, André Nollkaemper, Liesbeth Zegveld en Nico Schrijver sluiten zich aan bij Van Agt, net als de de voorzitter van de HBO-Raad, Doekle Terpstra.

In het ’missiestatement’ stelt het Forum: „In het Israëlisch-Palestijnse conflict wordt het internationaal recht met voeten getreden. Het zijn vooral de Palestijnen die daarvan de dupe worden. Door de machtsongelijkheid in het conflict kunnen zij hun rechten niet zelf beschermen. Het is de internationale gemeenschap die dat zal moeten doen. Israël, de bezettende mogendheid, respecteert het internationaal recht immers niet uit eigen beweging.”

Van Agt en zijn stichting hebben harde kritiek op het Midden-Oostenbeleid van zijn partijgenoot op Buitenlandse Zaken, minister Maxime Verhagen. Volgens The Rights Forum behoort Nederland tot de kleine groep landen „die telkens pogingen blokkeert om naast de Palestijnen ook Israël effectief onder druk te zetten. Sterker, Nederland loopt in Europa voorop om de privileges die Israël al geniet verder uit te breiden, zonder dat daar harde voorwaarden aan worden verbonden.”

Van Agt en de zijnen spreken van een „partijdig Midden-Oosten beleid” dat de geloofwaardigheid van Nederland aantast. „Met zo'n beleid kan Nederland niet effectief aan een duurzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict bijdragen. Een partijdig Midden-Oostenbeleid belemmert een duurzame oplossing juist.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden